07
Februar

Pripreme za dženazu u Srebrenici: Ovog 11. jula moglo bi biti ukopano više od 100 žrtava

Published in Istočna Bosna
 

Pored četiri identificirane žrtve genocida iz jula 1995. godine, za koje su porodice već dale saglasnost za ukop 11. jula, u Podrinjskom identifikacionom projektu (PIP) u Tuzli postoji određen broj identificiranih žrtava za koje porodice još nisu dale saglasnost, jer su tijela nekompletna,  kazao je za “Avaz” Amor Mašović, direktor Instituta za traženje nestalih BiH. 

 

 

 

 
 
 
 
Volume 0%
 
 

Sekundarne grobnice

 

On dodaje da ne mogu otkriti identitet 82 žrtve, jer nemaju bliskih srodnika od kojih bi se mogla uzeti krv za DNK analizu. To su, naglašava, sigurno žrtve genocida iz jula 1995. godine, jer su njihova tijela pronađena u desetinama sekundarnih masovnih grobnica, odakle je ekshumirano hiljadu tijela drugih žrtava genocida koje su već identificirane i ukopane. 

Ti posmrtni ostaci, nažalost, upravo zbog nemogućnosti da se utvrdi identitet, nemaju imena ni prezimena.

  • Memorijalni centar Potočari - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba
    Memorijalni centar PotočariFOTO: ARHIV

 

- Zato sam Organizacionom odboru za obilježavanje 25. godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice i udruženjima porodica žrtva predložio da i ova 82 bezimena tijela budu ukopana 11. jula. Njihovi posmrtni ostaci naknadno bi se dopunjavali utvrđivanjem identifikacije - kaže Mašović.

Prema njegovim riječima, ovog 11. jula moglo bi biti ukopano više od 100 žrtava genocida.

 

Devetnaesta dženaza

 

Podsjetimo, u proteklih 19 kolektivnih dženaza u Memorijalnom centru ukopane su 6.634 žrtve genocide, a 225 posmrtnih ostataka je, prema želji preživjelih porodica, ukopano na drugim lokacijama, u mjesnim i porodičnim mezarlucima. 

 

Zabrana negatorima

 

U Organizacionom odboru (OO) za obilježavanje 25. godišnjice genocida u Srebrenici pripreme teku planiranom dinamikom. 

Na komemoraciji neće biti mjesta za negatore genocida, kaže predsjednica Udruženja “Majke Srebrenice” Fazila Efendić.

 

Guteres potvrdio dolazak

 

Poziv za komemoraciju 11. jula bit će poslan ili je već upućen svim visokim dužnosnicima Evropske unije. Dolazak je već potvrdio generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guteres (Guterres)

IB.com/AVAZ

Istočna Bosna