31
Decembar

Fata Orlović “Avazova” ličnost godine: Ne dam, majčin sine, pa makar se do kabura po sudovima potucala

Published in Istočna Bosna
 

Za sebe kaže da je nepismena, ali joj na znanju i hrabrosti mogu pozavidjeti i mlađi i pismeniji i fizički spremniji

 

Foto: Arhiv

 

Urednički kolegij „Dnevnog avaza“ donio je odluku da za domaću ličnost za 2019. godinu proglasi heroinu iz Konjević-Polja Fatu Orlović.

Priznanje joj je dodijeljeno zbog neprekidne, decenijama duge borbe za pravdu i pravo na njenu imovinu.

Kada je prije dva mjeseca Evropski sud za ljudska prava u Strazburu donio konačnu odluku da se bespravno sagrađena pravoslavna crkva iz dvorišta Fate Orlović ima izmjestiti na drugu lokaciju, nana Fata je, u svom stilu, prokomentirala da nema pravde „bez Božije i sudske pravde“

Pravna bitka
– Ne dam ja svoje zbog moje djece, zbog mog rahmetli Šaćira, zbog onog šejha Hamza Dede i njegove tekije koju je prije više od petsto godina sagradio gore, povrh sela. Ne dam, majčin sine, pa makar se do kabura po sudovima potucala. To je Orlovića imanje, to je moje i da su mi džamiju u mojoj avliji sagradili, rekla bih im da je nose gdje znaju – nerijetko bi u proteklih 20 godina, koliko je trajala njena pravna bitka za povrat otetog dvorišta porodične kuće na kome je sagrađena pravoslavna crkva, poručivala ova hrabra i odvažna Bošnjakinja.

Rijetko se rađaju osobe kakva je nana Fata Orlović. Za sebe kaže da je nepismena, ali joj na znanju i hrabrosti mogu pozavidjeti i mlađi i pismeniji i fizički spremniji. Kada je nakon rata prvi put otišla u Konjević-Polje i vidjela da je u njenoj avliji izgrađena crkva, Fata se nije dvoumila. Odmah je angažirala advokata i krenula u pravnu bitku za povrat svog otetog imetka.

– Mogla sam ja platiti nekome da za jednu noć sruše crkvu, ali nisam. Velim sebi: Ti si, Fato, od ljudi, od soja, a nisi kao oni koji ruše, otimaju i ubijaju. Imaju sudovi koji će o tome odlučivati – govorila je.

Nije odustala
Za vrijeme od 1999. godine do prije dva mjeseca, koliko je trajala njena pravna bitka, staru i prilično bolesnu Fatu Orlović su svako malo napadali, udarali je sveštenici, policija, lokalne komšije, nazivali je najpogrdnijim imenima, sudili joj, nudili joj čak i milione da odustane od traženja sudske pravde, ali odustati nije htjela.

Nana Fata
Orlović je primjer da u borbi za svoja prava treba biti ustrajan i vjerovati u pravdu i zakone. Ličnost čija je hrabrost pobijedila političku bahatost, pobijedila silnike, rušitelje, otimače…

Avaz.ba

Istočna Bosna