23
Decembar

SVJEDOK UŽASNE TRAGEDIJE: BILO JE NEMOGUĆE ZAUSTAVITI CURENJE 25.000 LITARA PLINA

Published in Istočna Bosna

Skoro 25.000 litara plina bilo je u rezervoaru benzinske pumpe kada je vozač „opel astre“ danas udario u glavni cjevovod, nakon čega je plin počeo da curi napolje, objašnjava očevidac koji je prvi bio na licu mjesta kada se ovo dogodilo.

Arhiv
 
  • Krenuo sam prema Zvorniku, prvi sam se zadesio tu nakon što je vozač astrom udario u cjevovod. Plin je krenuo da šišti napolje kada sam ja i snimio kratki video. Pošto je moj prethodni posao bio kao vozač cisterne plina, znao sam kako se treba ponašati u ovim vanrednim situacijama. Izašao sam iz auta, i govorio sam da se odmah mora zatvoriti sigurnosni ventil, kako bi zaustavili curenje plina. Međutim, taj sigurnosni ventil je bio na glavnoj cijevi, gdje je vozač astre i udario i bilo je nemoguće zaustaviti curenje  – ispričao je za InfoBijeljina očevidac.

Dodaje da je u razgovoru za radnicima saznao i da je samo par dana prije ovoga rezervoar za plin bio napunjen i da je na pumpi bilo oko 25.000 litara plina.

  •  Vidio sam da se tu ništa više ne može, pokušao sam se vratiti prema Bijeljini, ali su se kolone kamiona stvorile i bilo je nemoguće obilaziti. Nakon 20 minuta od toga desila se i eksplozija i nažalost bilo je i ljudskih žrtava. ADR plin je materija koja ne može da gori već odmah dolazi do eksplozije – objasnio je svjedok tragedije .

Podsjećamo, petoro od ukupno sedam pacijenata koji su nakon eksplozije na pumpi u Šepku primljeni i zbrinuti u Opštoj bolnici u Zvorniku pušteno je na kućno liječenje, dok je po jedan pacijent upućen u univerzitetske kliničke centre u Banja Luku i Tuzlu.

Jedno lice je smrtno stradalo u eksploziji na benzinskoj pumpi u Šepku kod Zvornika, dok je sedam povrijeđenih lica dovezeno u bolnicu u Zvorniku, a jedno u bolnicu u Loznici, kazali su u Policijskoj upravi u Zvorniku.

Istočna Bosna