18
Decembar

GRAD GORAŽDE PREUZIMA DJEČIJI VRTIĆ SOS KINDERDORF

Published in Istočna Bosna

Gradsko vijeće Goražde na tematskoj sjednici nakon višesatne rasprave jednoglasno je usvojilo odluku kojom je data prethodna saglasnost za potpisivanje Ugovora između JU za predškolski odgoj i obrazovanje Goražde i SOS Dječija sela BiH, radi proširenja smještajnih kapaciteta.


Fena
 

Odluka u toj formi ponuđena je na samoj sjednici nakon duge diskusije o prijedlogu dnevnog reda u kojem je stajala odluka u kojoj se nije pominjala JU za predškolski odgoj i obrazovanje. Gradsko vijeće Goražde je na ovaj način ostavilo toj ustanovi i njenim organima da se očituju o ovom ugovoru.

  • Bili smo pred jednim zidom, ali smo ipak donijeli odluku koja je u interesu djece i njihovih roditelja, javne ustanove i kompletnog grada. Prihvatili smo na određene način ovu ponudu i dali prethodnu saglasnost javnoj ustanovi da razmotri ovu ponudu od SOS Dječijih sela, i ukoliko je ona u skladu sa zakonima i podzakonskim aktima, i u najboljem interesu javne ustanove, da je private – kazao je vijećnik u Gradskom vijeću Bajro Obuća (SDA).

U Gradskoj upravi smatraju da se odluka Vijeća može posmatrati kao konačno rješenje statusa vrtića SOS Kinderdorf, jednog od gorućih problema koji se već skoro dvije godine pokušava riješiti.

  • Ovdje je sve jasno. Predstavnici javne ustanove za predškolski odgoj i obrazovanje su bili u komisiji koja je na svemu ovome radila tako da smo svjesni da će ovo proći u najboljem redu. U budžetu smo predvidjeli dodatnih 400.000 KM za pripajanje SOS Kinderdorfa vrtiću “Sunce”. Drago mi je da smo ovaj problem konačno riješili – izjavio je gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović.

Proces rješavanja statusa vrtića SOS Kinderdorf u Goraždu traje 19 mjeseci, a organizacija SOS Dječija sela najavila je zatvaranje vrtića 31. decembra ove godine zbog svojih strateških opredjeljenja. Prvobitna ponuda bila je preuzimanje vrtica od Gradske uprave Goražde u trajno vlasništvo, potom na samo 10 godina uz preuzimanje svih uposlenika, što je bilo neprihvatljivo za gradonačelnika Ramovića.

 

Organizacija SOS Dječija sela BiH, nakon konsultacija s krovnom organizacijom u Beču, dostavila je Gradu Goraždu novu ponudu za preuzimanje SOS Dječijeg vrtića na period od 15 godina, bez naknade, uz mogućnost produženja ugovora, što je Gradska uprava prihvatila.

Istočna Bosna