biba bih

04
Decembar

CENTAR BOŠNJAČKE BOLI TREBA HITNU SANACIJU, UGROŽENA I ARHIVSKA GRAĐA GODINAMA SKUPLJANA

Published in Istočna Bosna

Jedna od glavnih hala u Memorijalnom centru Potočari, mjestu najveće bošnjačke boli, na sve strane prokišnjava, a ugrožena je i arhivska građa godinama skupljana, kao i materijal koji dokazuje sva zvjerstva ratnih zločinaca i “vojničina” monstruma Ratka Mladića.

 

Screenshot Youtube
 

Lije voda 

 

Porodice žrtava ovih dana izložene su novom poniženju i to zbog tehničkih banalnosti. Naime, krov u centralnoj hali u tvornici akumulatora prokišnjava na sve strane! 

 

U ovom prostoru  voda lije kao iz kante, a potom se slijeva do zidova koji su već dobrano oštećeni. Nedavno je na to upozorio i Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra u Potočarima.

Vodiči  Hajrudin Džanić, šef Odsjeka za održavanje i investicije, i kustos Azir Osmanović pokazali su najkritičnije tačke. 

– Ovdje se voda slijeva niz oluke i direktno pada sa stropa na pod. Dalje nema kuda i stvaraju se lokve. Pogledajte kako to grozno izgleda – kaže Džanić.

Najkritičnije je pored kamiona “Daf”, koji je postavljen kao eksponat a po uzoru na kamion koji je holandski bataljon imao na raspolaganju tokom agresije na BiH u Srebrenici. 

Pod težinom snijega svake godine na jednom mjestu lim na krovu popusti i voda se slijeva. Uposlenici Memorijalnog centra to skupljaju spužvama, kantama.

– Nezgodno je kada turisti dođu i vide u kakvom je stanju zgrada – kažu naši sagovornici. 

Ali nisu oni krivi. Kriv je onaj ko je raspolagao milijardama maraka koje su se slile u Srebrenicu.

 

Nema novaca

 

Tako danas Memorijalni centar nema novaca za sanaciju samo krovne konstrukcije.

Prije dvije godine izrađen je projekt za zamjenu krova površine 16.570 kvadratnih metara. Osim toga, potrebno je zamijeniti i oko 1.600 kvadrata kišnih vertikala i sve to košta 1,4 miliona KM, piše Avaz.ba.

 

ČINJENICE

 

Memorijalni centar Potočari otvoren je u septembru 2003. godine 

Sastoji se od vjerske i memorijalno-komercijalne komponente

Musalu i turbe u formi polukruga okružuje bijela kamena platforma koja predstavlja Zid sjećanja na kome su ispisana imena 8372 žrtve genocida počinjenog 1995. godine

U sklopu Memorijalnog centra nalazi se i Muzej genocida

Last modified on Srijeda, 04 Decembar 2019 23:24