24
Novembar

Salkić čestitao Dan državnosti Bosne i Hercegovine

Published in Istočna Bosna

Potpredsjednik bh. entiteta Republika Srpska Ramiz Salkić čestitao je Dan državnosti Bosne i Hercegovine građanima u domovini i inostranstvu.

 

RamizSalkic3453a

 

Salkić je podsjetio na vrijednosti ZAVNOBiH-a i historijske odluke koje su donesene prije 76 godina.

 

Naglasio je da su delegati svih nacionalnosti iz cijele države 1943. godine jednoglasno potvrdili da je Bosna i Hercegovina jedna od šest ravnopravnih republika, čime je obnovljena državnost naše domovine.

 

- Višestoljetna ideja naše domovine kao jedinstvene i nedjeljive države u kojoj će svi građani imati jednaka prava, a koja je potvrđena 25. novembra, do danas je ostala jedna od najvećih vrijednosti na kojoj se mora graditi evropska budućnost Bosne i Hercegovine.

 

Ova ideja, koja je utkana u hiljadugodišnje tkivo naše domovine, sačuvala je i izgradila Bosnu i Hercegovinu, te pokazala da je ovo jedini ispravan put za sve građane.

 

Naša domovina nosi teško historijsko breme, a najveći teret je na plećima Bošnjaka kao najmnogoljudnijeg naroda. Duboko smo svjesni da ideologije, koje su u proteklim stoljećima pokušale podijeliti i razoriti ovu zemlju, ne miruju ni danas. Pokušavaju na različite načine diskreditovati našu domovinu, narušavaju suverenitet, negiraju njeno postojanje, uz predstavljanje Bosne i Hercegovine kao 'državne zajednice' koja je nastala prije dvije i po decenije.

 

Naša obaveza je da na višestoljetne laži, koje prerastaju u patologiju, odgovaramo neupitnim historijskim činjenicama. Da podsjećamo na Povelju Kulina bana, na Kraljevinu Bosnu, na bosanskohercegovačke velikane i bogatu historiju naše domovine, koja je 'pregazila' sve one koji su negirali i atakovali na Bosnu i Hercegovinu.

 

Naš odgovor su i naše manifestacije i zastave koje će se danas i sutra vijoriti u Doboju, Janji, Zvorniku, Bratuncu, Srebrenici i drugim mjestima širom Bosne i Hercegovine.

 

Naša poruka, koja se proteže još od srednjovijekovne Bosne, jeste da je Bosna i Hercegovina država u kojoj će i Bošnjaci, i Srbi, i Hrvati i svi ostali građani, imati ista prava, mogućnosti i slobode na cijeloj teritoriji naše domovine. To je ideja u koju vjerujemo i od koje, uprkos svemu, nikada nećemo odustati.

 

U tu ideju vjeruju i svi oni koji su se nakon agresije, etničkog čićenja i genocida, vratili na svoja ognjišta, ali i oni koji trenutno žive izvan Bosne i Hercegovine. Oni su jedan od temelja očuvanja Bosne i Hercegovine i svoju predanost i ljubav prema domovini pokazuju na svakom koraku.

 

Zbog toga, u budućnosti, država mora snažnije, kao nikada do sada, odgovoriti na potrebe i zahtjeve građana koji su se vratili na prostor bh. entiteta RS, ali i onih koji žive izvan domovine, kaže se u Salkićevoj čestitki, saopćeno je iz njegovog kabineta.

 

Istočna Bosna