Print this page
21
Novembar

Brojni kantoni i općine najavili podršku: Očuvanje sjećanja na genocid u Srebrenici

Published in Istočna Bosna

Dopis je upućen premijeru i Vladi FBiH, vladama deset kantona, te načelnicima i gradonačelnicima u svih deset kantona, ali i načelniku Srebrenice Mladenu Grujičiću

 

Memorijalni centar -Potočari uputio je dopis predstavnicima lokalnih, kantonalnih i vlasti na nivou FBiH za potpisivanje Memoranduma o razumijevanju koji treba da bude temelj šire društvene akcije, obaveze i brige za osiguranje održivosti, razvoja i kontinuiteta Centra. U dopisu se navodi da će 6. decembra s početkom u 10.00 sati u zgradi Parlamenta BiH biti održane konsultacije i potpisivanje Memoranduma o razumijevanju sa Memorijalnim centrom, prenose .ba.

Kontaktirali smo neke od kantonalnih premijera, gradonačelnika i načelnika u Federaciji BiH i pitali ih da li će i na koji način podržati ovaj projekat, ali do zaključenja teksta samo njih troje je odgovorilo. Premijer Vlade Kantona Sarajevo Edin Forto potvrdio je da će njegova Vlada podržati Memorijalni centar.

-Nisam upoznat sa protokolom koji pominjete, ali Vlada KS u Nacrtu budžeta za 2020. predviđa novčanu pomoć Memorijalnom centru u iznosu od 100.000 KM - kazao je Forto.

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović potvrdio je za .ba kako će se odazvati pozivu i da će Tuzla uvijek biti na raspolaganju Memorijalnom centru.

-Potrebno je samo da vidim kakva je procedura, ali mogu vam potvrditi da ćemo biti dio tog projekta. Smatram da je od velikog značaja sačuvati sjećanje na genocid i na dostojanstven način prisjećati se žrtava. Bit ćemo dio projekta i podržat ćemo ga - kazao je Imamović.

Istog stava je i premijerka BPK Aida Obuća.

-Na sjednici Vlade BPK ću delegirati to pismo. A moj lični stav je da bi u tome svi trebali uzeti učešće - rekla nam je premijerka BPK Aida Obuća.

Načelnik Općine Vogošća Edin Smajić u razgovoru za .ba podržao je ovu inicijativu i kazao kako će Vogošća podržati rad Memorijalng centra Potočari.

-U ovakvom u u kakvom živimo, nažalost presuđeno je da se genocid desio samo u Srebrenici. Iako mi znamo da se on dešavao i u mnogim dijelovima Bosne i Hercegovine. Od Prijedora pa sve do Vogošće. Onda možete zamisliti šta se moralo desiti u Srebrenici pa da taj i takav licemjerni nije mogao zatvoriti oči i okrenuti glavu u stranu - kaže Smajić.

On dodaje da zato na tom jednom jedinom mjestu sa zvaničnom presudom za genocid ne smijemo dopustiti da institucija koja čuva sjećanje na ono što se desilo, da Memorijalni centar - Potočari bude ugušen zbog, u suštini, banalnog razloga.

-Tim sjećanjem mi ne branimo samo Bosnu i Hercegovinu nego i proklamovane civilizacijske vrijednosti a u kojem živimo. Stalnim podsjećanjem na strahote koje su učinjene dajemo doprinos nastojanju da se takve strahote nikada i nikome ne ponove. U tom smislu Vogošća će sigurno podržati Memorijalni centar. Mi dobro znamo šta znači biti izložen maltretiranju, odvođenju u logore, silovanju, tjeranju u „živi štit“ i brojnim drugim metodama kojima je agresor širio teror na teritorijama koje je okupirao. Ne želimo time reći kako je naša tragedija po razmjerama jednaka srebreničkoj, ali sigurno je da možemo osjetiti empatiju prema stradanju Srebrenice. I ne samo mi. Memorijalni centar – Potočari mora biti briga cijele države na svakom njenom dijelu. Ovom projektu morale bi se pridružiti i lokalne zajednice i izvan onih deklarirano probosanskih sredina. I lokalne zajednice u Zapadnoj Hercegovini, pa i one u Republici Srpskoj. Duboko smo uvjereni da bi to pomoglo ne samo opstanku Memorijalnog centra nego i tim lokalnim zajednicama - zaključuje načelnik Vogošće.

Svoj dolazak na potpisivanje Memoranduma o razumijevanju sa Memorijalnim centrom Potočari za .ba su potvrdili i načelnili Ilijaša i Trnova Akif Fazlić i Ibro Berilo.

Kako doznajemo, razgovori su već obavljeni i sa načelnikom sarajevske općine Centar Nedžadom Ajnadžićem koji je dao punu podršku.

Dopis je upućen premijeru i Vladi FBiH, vladama deset kantona, te načelnicima i gradonačelnicima u svih deset kantona, ali i načelniku Srebrenice Mladenu Grujičiću, uz poziv da se priključe potpisivanju Memoranduma i svojim potpisom pridruže skupini odgovornih institucija i organa vlasti u Bosni i Hercegovini koji žele dati dopirnos kulturi pamćenja.

-Pružite svoj doprinos da Memorijalni centar uoči 25. godišnjice, u ime svih nas i zajedno sa svima nama napravi važan iskorak u pravcu uspostave institucije posvećene kulturi pamćenja, učenju i prevenciji genocida - poručeno je u dopisu, pišu .ba.

Last modified on četvrtak, 21 Novembar 2019 21:44