19
Novembar

Suljagić: Vrijeme je da napokon odlučimo šta je nama genocid

Published in Istočna Bosna

Memorijalni centar Srebrenica-Potočari uputio je dopis predstavnicima lokalnih, kantonalnih i vlasti na nivou FBiH za potpisivanje memoranduma o razumijevanju koji treba da bude temelj šire društvene akcije, obaveze i brige za osiguranje održivosti, razvoja i kontinuiteta Centra.

 

suljagic vrijeme je da napokon odlucimo sta je nama genocid emir suljagic 5dd3ada293410

 

Direktor Memorijalnog centra Emir Suljagić pojasnio je u razgovoru za Vijesti.ba o kakvom projektu se radi i šta je cilj.

 

“Mi smo na adrese skoro 60 organa vlasti i lokalnih samouprava poslali pismo i pozvali ih da 6. decembra potpišu Memorandum o razumjevanju sa Memorijalnim centrom i obavežu se na finansijsku potporu centru”, kaže Emir Suljagić.

 

Suljagić dodaje da je mnogo onih koji i ne znaju da je MC državna institucija i doživljavaju je još uvijek kao srebreničku, opštinsku instituciju.

 

“Među njima ima i dobronamjernih ljudi koji u nacrtima budžeta imaju linije za projekte i podršku Opštini Srebrenica, ali red je da ih prijateljski upozorim da novac koji ode ovakvoj opštinskoj vlasti - uz sve dužno poštovanje onima koji tamo predstavljaju povratnike - nikad nije došao niti dođe do Memorijalnog centra, i završi na računima kojima upravlja većina koja negira genocid i usto je, ako je vjerovati nedavnim medijskim navodima ogrezla u korupciji”, kaže Suljagic.

 

On podsjeća da je sljedeće godine punih 25 godina od genocida u Srebrenici, te da je konačno vrijeme da se odredimo šta nam znači genocid.

 

“Iduće godine ćemo obilježiti četvrt vijeka od pada Srebrenice i genocida nad bošnjačkim stanovništvom istočne Bosne i poslije silnih i donekle razumljivih lutanja vrijeme je da konačno donesemo odluku šta nam znači genocid i koje i kakvo mjesto ima u velikom narativu o devedesetim godinama i bjesomučnom napadu na našu zemlju i naše pravo na postojanje”, zaključio je direktor Memorijalnog centra.

 

(Vijesti.ba )

Istočna Bosna