07
Novembar

Ruši li Mladen Grujičić jedinstveni nastup srpskih stranaka na izborima u Srebrenici

Published in Istočna Bosna
Ruši li Mladen Grujičić jedinstveni nastup srpskih stranaka na izborima u SrebreniciFoto: N. G./Klix.ba
 
Kako saznajemo, stranke kojima je sjedište u Republici Srpskoj za sada nemaju jedinstven stav u vezi sa potencijalnim imenom kandidata.

Iako se još nije ni došlo do razgovora o konkretnim imenima, predstavnici PDP-a, NDP-a i Socijalista su jasno poručili da neće prihvatiti prijedlog SNSD-a da Mladen Grujičić ili njegov šef kabineta Vladan Milovanović budu kandidati široke koalicije srpskih stranaka.


Portparol SNSD-a Radovan Kovačević za Klix.ba je kazao da ta partija smatra kako stranke iz Republike Srpske trebaju imati jednog kandidata koji će na najbolji način i za dobrobit svih Srebreničana voditi Srebrenicu.

"Vrh stranke još nije ušao u ovu vrstu razgovora. Podržavamo naše ljude iz Općinskog odbora u Srebrenici da sami pokušaju napraviti dogovor na ovu temu, a vrh stranke će se uključiti koliko bude postojala potreba", izjavio je Kovačević.


Prvi čovjek srebreničkog ogranka Srpske demokratske stranke (SDS) Momčilo Cvjetinović rekao je za naš portal da je na posljednjem sastanku prihvaćen prijedlog da SNSD do sljedećeg sastanka odluči da li će ići s tim kandidatom ili ne.


"Ako budu išli sa Grujičićem, onda SNSD neće biti u daljnjim razgovorima jer onda to neće biti jedinstven srpski stav za načelnika", kazao je za Klix.ba Cvjetinović.


On ističe da je još rano govoriti o imenima, ali kaže da i SDS razmišlja o kandidatu iz svojih redova ukoliko dobiju podršku svih relevantnih političkih faktora u Srebrenici i RS-u.


"Bitnije od svega jeste da na kraju predsjedništva stranaka ovjeravaju koalicije. Dakle, može lokalni SDS i SNSD raditi šta hoće, ali ako to ne prihvate Šarović i Dodik, od toga nema ništa. Treba pokušati doći do zajedničkog kandidata i pobijediti na izborima", dodao je Cvjetinović.


U PDP-u, NDP-u i SP-u su protiv novog mandata Grujičića jer su nezadovoljni njegovim radom u dosadašnjem dijelu mandata. Smatraju ga odgovornim za lošu ekonomsku i društvenu sliku Srebrenice.


Sa druge strane, predstavnici SDA, SBB-a, DF-a, SDP-a, GS-a i drugih političkih faktora održali su već nekoliko zajedničkih sastanaka na kojima se razgovaralo o planu i programu aktivnosti u okviru zajedničkog nastupa na lokalnim izborima 2020. godine u Srebrenici. Cilj je samo jedan - vratiti probosanskom kandidatu funkciju koju je 2016. godine izgubio Ćamil Duraković.


O imenu osobe koja će se kandidovati ispred probosanskih snaga, zvanično i javno se još nije govorilo, iako je upravo bivši načelnik Ćamil Duraković za Klix.ba kazao da je raspoložen ponovo se kandidovati za prvog čovjeka u Srebrenici.
 
 
IB/KLIX

Istočna Bosna