24
Oktobar

Bošnjak iz Srebrenice ne može graditi na svojoj zemlji uz sve dozvole: Srbin tvrdi da je njegova

Published in Istočna Bosna
Bošnjak iz Srebrenice ne može graditi na svojoj zemlji uz sve dozvole: Srbin tvrdi da je njegovaFoto: Facebook
 
 
Kako nam priča Srebreničanin, kupio je plac sasvim legalno u aprilu ove godine. Tek kada je kupio zemlju i kada je katastarski grunt prešao na njegovo ime, izvjesni Srbin (ime također poznato redakciji) dovezao je kamion šljunka i istresao na plac koji je kupio Bošnjak rekavši mu da je on 1983. godine dogovorio preuzeti tu zemlju sa prethodnikom od bivšeg vlasnika zemljišta. Međutim, Srbin nikada nije preveo zemlju na svoje ime niti ima ikakav uvjeren ugovor. Kako saznajemo, posjeduje samo odštampani papirić bez ikakvog pečata.


Policija zaustavila radove

 



Otkako je povratnik u Srebrenicu, koji je uredno dobio građevinsku i urbanističku dozvolu za gradnju te ispunio sve uslove koje su postavili nadležni, počeo s radovima na gradilištu, Srbin koji tvrdi da je zemlja njegova šalje mu policiju.


"Nekorektno se ponašala i policija. Uvijek su tražili obustavu radova na njegov zahtjev da bi slučaj sada eskalirao. U nedjelju navečer on je provalio gradilište i parkirao auto nasred gradilišta. U ponedjeljak ujutru prijavio sam policiji šta se desilo, a policija je obustavila radove i istjerala radnike s gradilišta, što apsolutno nije u njenoj nadležnosti. Pozvao sam građevinske inspektore koji su konstatovali da je sve u redu, da su ispoštovane sve procedure te da nema nikakve prepreke da se nastave radovi. Policija je potom dozvolila da se nastave radovi te da će doći pauk da odnese to vozilo. Međutim, već četiri dana ništa se ne dešava, niti je policija mene zvala da dam izjavu povodom ovog slučaja koji se smatra krivičnim djelom napad na tuđu imovinu. Oni su kazali neka to rješava komunalna policija. Jutros sam išao provjeriti šta se dešava kad su mi kazali da je tužilac rekao da se to vozilo ne dira, da je navodno uložio žalbu na građevinsku dozvolu. Potom sam razgovarao s tužiocem koji mi je rekao da ponovo prijavim krivično djelo. Sad čekam šta će se desiti", priča nam Srebreničanin.
 
Pored borbe sa Srbinom koji tvrdi da je zemlja njegova, saznajemo kako postoje i određeni pritisci na općinske službenike koji su Bošnjaku povratniku izdali građevinsku dozvolu.


"Ispunio sam sve zakonske uslove. Međutim, postoje određeni ljudi iz politike koji su zahtijevali da se nije smjela izdati građevinska dozvola s obzirom da bi to trebalo biti političko pitanje ili, pretpostavljam, da se mora tražiti saglasnost SNSD-a i samog načelnika", kazao nam je Srebreničanin.


Nakon razgovora s tužiocem i advokatom, on bi sutra trebao znati šta će se desiti.


Njegova priča naljutila je brojne Srebreničane, a među njima je i Ćamil Duraković koji je svoj gnjev iznio na društvenim mrežama. U razgovoru s Durakovićem, on nam govori kako je ovo još jedan pokazatelj odnosa prema Bošnjacima povratnicima na istoku BiH.


Atraktivna lokacija?



"Ovo je van svake pameti. Prije svega, policija nije nadležna da obustavlja ikakve radove bez naloga iz Općine. Čovjek je kupio plac od jednog Srbina, a ovi iz općine nisu znali da je to prodato. Očito je da je riječ o nekoj atraktivnoj lokaciji. Raspravljati na kolegiju načelnika općine o tome ko je imao pravo izdati građevinsku dozvolu nema smila. Načelnik urbanizma je u skladu sa zakonom i propisima izdao građevinsku dozvolu, ali kad se počelo graditi, onda je pitanje otkud sad Bošnjak pored škole gradi. Više je to politički aktraktivno jer zakonom je to čista stvar", rekao nam je Duraković.


Uporedo sa onemogućavanjem Bošnjaku da nastavi graditi, što je bivši načelnik Srebrenice napisao na Facebooku, otužna je činjenica da pojedini Bošnjaci ovaj slučaj ne vide kao narušavanje ljudskog prava, već se pitaju "otkud mu pare da kupi oplac, da gradi"...


"Podijeljeni mjerimo ko je veći, a ko manji Bošnjak, ko je veći, a ko manji patriota, ko više, a ko manje brani mezarja naših šehida. I tako dok se mi međusobom mjerimo, oni su već razmjerili parcele naših imanja, prebrojali našu djecu, obilježili našu stoku, broje naše korake i računaju kojom brzinom će ih skratiti da ih više i ne bude u čaršiji našoj. Biraju ko je među nama gluplji, pohlepniji, zaduženiji, poslušniji. Uzimaju takve za saradnike i sa njima mlate ko sa dvorskim ludama, šaljući ih po zadacima i nama da nas prate, ucjenjuju, mjere i zavađaju dublje i bespovratno. Ko je sljedeći...", ogorčen je i Duraković.


Šta će se desiti sa zemljištem koje je kupio Bošnjak, a za kojeg Srbin tvrdi da je njegovo, čije je zapravo zemljište, ko je Bošnjaku izdao građevinsku dozvolu te zašto i ko se žali na postojanje te građevinske dozvole... Zašto povratnik ne može graditi na placu koji mu pripada i za koji ima svu potrebnu dokumentaciju, ostaje da vidimo. Odgovore neko mora dati, govori nam na kraju Bošnjak koji ne želi otkrivati ime.

Istočna Bosna