14
Oktobar

SDA SREBRENICA: GRUJIČIĆ NEZAKONITO NAMEĆE KRSNU SLAVU KAO PRAZNIK OPĆINE

Published in Istočna Bosna

Opštinski odbor SDA Srebrenica osuđuje nezakoniti pokušaj načelnika Opštine Srebrenica Mladena Grujičića da uvede obilježavanje krsne slave Općine.

 

sda

Arhiv


“Današnji vjerski program, koji je u režiji načelnika i opštinske administracije predstavljen kao ‘obilježavanje slave Općine’, predstavlja direktno i grubo kršenje Statuta Općine Srebrenica i nezakonito nametanje jednonacionalnog i jednovjerskog praznika svim građanima Srebrenice, što je kršenje sekularnog principa i vid vjerske i etničke diskriminacije”, poručuju iz SDA.

 

Statutom Općine Srebrenica regulisano je da se Dan općine Srebrenica obilježava 11. marta, i to je jedini datum koji se zvanično obilježava i koji se može obilježavati kao Dan općine.

 

“Ovaj današnji, slobodno možemo reći incident, u režiji načelnika Srebrenice, predstavlja samo jedan u nizu izraza njegove politike svojatanja Srebrenice, kao isključivo srpske opštine, u kojoj nema mjesta za Bošnjake, što ima posebnu simboliku u gradu u kojem je izvršen genocid, što ne smije ostati bez reakcije.

 

SDA Srebrenica poziva Bošnjake u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti Općine Srebrenica, da prestanu sa ingnorantskim odnosom naspram politike Mladena Grujičića i priklanjanja politici srpske većine, da hitno osude ovaj čin načelnika, te da poduzmu adekvatne mjere protiv ovog nestatutarnog i nezakonitog uzurpiranja opštinskih institucija”, zaključuje se u saopćenju.

 

Istočna Bosna