14
Septembar

U GORNJOJ KALESIJI I ZVORNIKU - U mezarja 46 žrtava dodani naknadno pronađeni dijelovi skeleta

Published in Istočna Bosna

Radi se o žrtvama koje su bile zarobljene na početku proteklog rata na lokalitetu Bijeli potok, a svi su nastradali u periodu od aprila do jula 1992. godine u Zvorniku i okolnim mjestima

 

Ekshumacija Igman 1

 

Postupak reekshumacija i reeasocijacija, koji je započeo početkom ove sedmice u Gornjoj Kalesiji i Zvorniku, završen je danas.

 

– Tokom proteklih dana pod rukovodstvom Tužilaštva BiH i uz pristanak porodica ranije ukopanih žrtava tokom ove sedmice je otkopano 46 mezarja, te su ranije ukopane žrtve reekshumirane kako bi im se dodali naknadno pronađeni dijelovi skeleta – kazala je Feni glasnogovornica Instituta za nestale osobe BiH Emza Fazlić.

 

Radi se o žrtvama koje su bile zarobljene na početku proteklog rata na lokalitetu Bijeli potok, a svi su nastradali u periodu od aprila do jula 1992. godine u Zvorniku i okolnim mjestima.

 

Posmrtni ostaci tih žrtava najprije su pronađeni u masovnim grobnicama Glogova i Crni vrh te u drugim manjim grobnicama kao i na površini terena.

 

Iako skeleti žrtava tada nisu bili kompletni, porodice su se odlučile na njihov ukop. U narednim godinama ponovo su pronađeni neki dijelovi tijela tih žrtava.

 

Fazlić je kazala da su neki od njih već reekshumirani i ranije pa je zapravo ovo drugi put da je otvaran njihov mezar te im dodani dijelovi skeleta.

 

U Gornjoj Kalesiji su također danas ispravljene i dvije pogrešne identifikacije klasičnom metodom.