Print this page
10
Septembar

Probosanske stranke se ujedinjuju kao i 2012: Srebrenicu mora voditi Bošnjak

Published in Istočna Bosna

Za 15 dana bit će održan novi sastanak probosanskih stranaka koje su dogovorile zajednički nastup na Lokalnim izborima 2020. godine u Srebrenici. Domaćin ovog trećeg po redu sastanka bit će SBB, a prisustvovat će mu potpredsjednici SDA, SBiH i DF-a, te novoosnovanog SPD - Pokreta socijalne pravde i demokratije

 
 

Za 15 dana bit će održan novi sastanak probosanskih stranaka koje su dogovorile zajednički nastup na Lokalnim izborima 2020. godine u Srebrenici. Domaćin ovog trećeg po redu sastanka bit će SBB, a prisustvovat će mu potpredsjednici SDA, SBiH i DF-a, te novoosnovanog SPD - Pokreta socijalne pravde i demokratije.

U pripremi je i platforma za zajednički nastup, koju će u konačnici potpisati predsjednici ovih stranaka.

Cilj je ne "prosipati glasove" i ponovo preuzeti načelničku poziciju, te osvojiti što veći broj odborničkih mjesta u Skupštini općine Srebrenica u kojoj sjedi 21 odbornik. Trenutno, u Skupštini je devet odbornika Bošnjaka i 12 Srba. 

Zajednički nastup probosanskih stranaka nije podržao SDP BiH, čiji je predsjednik Nermin Nikšić poručio da oni neće "ići sa bošnjačkim strankama".

Podsjećanja radi, u maju 2012. godine lideri SDA, SDP-a, SBiH i SBB-a Sulejman Tihić, Zlatko Lagumdžija, Amer Jerlagić i Fahrudin Radončić potpisali su sporazum o podršci jednom zajedničkom nezavisnom kandidatu.

Te godine izbori su se održali po važećim izbornim pravilima, što nije bio slučaj i 2008. godine, kada je samo za Srebrenicu važila izborna odredba po kojoj su mogli glasati svi oni koji su 1991. godine imali prebivalište na području ove općine.

Tadašnji američki ambasador u BiH Patrick Moon, krajem aprila 2012. godine, tokom posjete Potočarima izjavio je da ne očekuje promjene Izbornog zakona za Srebrenicu.

-Bit ću jasan i otvoren. Kada Izborna komisija objavi izbore za sedam ili 14 dana, ja ne očekujem da će se ponoviti izborna odredba iz 2008. godine za izbore u Srebrenici. SAD očekuju da bez obzira na to ko bude izabran za načelnika ove općine, da će vrlo marljivo raditi na pomirenju i u interesu svih građana ove lokalne zajednice - kazao je tada Moon.

Lideri SDA, SDP-a, SBiH i SBB bili su jedinstveni, zbog Srebrenice treba izmijeniti Izborni zakon. Srebreničani su strahovali, da će ako se izbori održe po važećim pravilima, za načelnika biti izabran kandidat SNSD-a, čiji prvi čovjek Milorad Dodik kontinuirano negira genocid.

Za izmjenu Izbornog zakona više nije bilo vremena, te je "spas" pronađen u masovnoj registraciji birača. Islamska zajednica u BiH i udruženja žrtava sačinila su plan, koji je pretvoren u Građansku inicijativu "Glasat ću za Srebrenicu". Koordinator je bio Emir Suljagić kojem su pomagali mladi Podrinjci. Obilazili su svakodnevno srebrenička sela i zaseoke, sve gradove u BiH gdje žive Srebreničani, te ih upoznavali o važnosti vađenja ličnih karata u Srebrenici.

Vlasti u entitetu Republika Srpska činile su sve da otežaju prijavu prebivališta Srebreničanima. U nekim slučajevima tražen je predratni račun za struju ili dokumenti kojima se dokazuje vlasništvo nad kućom ili ugovor o iznajmljivanju.

Te 2012. godine nezavisni kandidat je bio Ćamil Duraković, koji je dobio podršku Tihića, Lagumdžije, Jerlagića i Radončića.

Kampanja "Glasat ću za Srebrenicu" dala je rezultate, kao i sporazum i podrška četverice lidera zajedničkom kandidatu, te je Srebrenica ponovo dobila načelnika Bošnjaka. Na ruku je išlo i to što su stranke iz RS-a imale dva kandidata.

Ćamil Duraković osvojio je 4.455 glasova, Vesna Kočević 3.663 glasa, te Radojica Ratkovac 1.340.

Četiri godine poslije, Bošnjaci su izgubili svoju Srebrenicu. Pobijedio je Dodikov kandidat (kojeg su podržale sve stranke iz RS-a) Mladen Grujičić sa osvojenih 4.678 glasova, dok je Ćamil Duraković osvojio 3.910 glasova, a Desnica Radivojević 15.

Tako je Srebrenica "šutke pala" u ruke čovjeka koji nikada nije priznao počinjeni genocid.

-Ne mogu negirati nešto što se nije desilo. Ne vjerujem da je broj ubijenih 8.372. Na osnovu mojih ličnih istraživanja on je puno manji - jedan je od Grujičićevih izjava.

Prije rata, Srebrenica je imala oko 37.000 stanovnika, a 80 posto činili su Bošnjaci. Prema današnjim procjenama, od 6.000-7.000 ljudi koji žive u samoj Srebrenici, oko 30 posto su Bošnjaci, a ostalo Srbi.

Izvor: Faktor