16
Avgust

Poziv iz Srebrenice na probosansko jedinstvo: Vratimo dostojanstvo narodu koji ovdje živi

Published in Istočna Bosna
Poziv iz Srebrenice na probosansko jedinstvo: Vratimo dostojanstvo narodu koji ovdje živiSrebrenica (Foto: D. S./Klix.ba)
 
 "Naša imena nisu važna, ali naši potpisi su tu kako biste nas prepoznali kao stvarne ljude. Neke od nas možda uvažavate, neke prezirete, u godinama iza nas bili smo akteri i svjedoci političkih sukoba, podjela i konfrontacija u onom što se zove politički život Bošnjaka - povratnika u entitet RS. Razlikujemo se po ideološkom određenju, drugačije su nam vizije onoga što želimo da bude budućnost naše zajednice, ali tu negdje, među nama, u miru i tišini puste Srebrenice, posljednjih nekoliko mjeseci se okupljamo, razgovaramo i tragamo za tačkom za koju ćemo se uhvatiti - za toliko potrebnim okupljanjem i pomirenjem unutar naroda", navode na početku pisma.
Ističu kako su na svojim pozicijama koje su im povjerene radili ili još rade najbolje što mogu, ali sada kada je sve prošlo i kada je prihvaćeno da Srebrenicom vladaju oni koji negiraju genocid, kada više nema donacija i manipulacija, kada su brojni privrednici otišli, kada ih napuštaju mlade nade i kada odlaze svi koji mogu, znaju da je na njima odgovornost da stanu jedinstveno i mijenjaju stvarnost prostora na kojem žive.
"Srebrenica je za neke historija, za neke presude, za neke tek 11. juli - jedan dan u godini, za nas je svakodnevnica, za nas je mjesto u kojem se budimo i idemo na počinak. I u tome vidimo ono što nas može pokrenuti i ono što nam daje snagu da ponovo ustanemo. Zato vas pozivamo da s ono autoriteta što imamo, s ono povjerenja što u nas imate, s ono nade koju još uvijek u sebi čuvamo, da zajedno krenemo u demokratsku borbu za vraćanje dostojanstva Srebrenici i naroda koji ovdje živi. 
Vrijeme je za toliko čekano probosansko jedinstvo, jedinstvo koje se neće lomiti na nekoliko fotelja i sitnih interesa u kojem nećemo razgovarati kao da je jedino važno ' gdje ću biti ja', već gdje će biti generacije naše djece. Vrijeme je da se okupimo i uradimo sve što možemo da se pripremimo na mobilizaciju i toliko potrebne promjene u Srebrenici", kažu. 
Podsjećaju da ih oktobru 2020. godine čekaju još jedni sudbinski izbori i prilika da promijene odnose i okrenu stvari u korist budućnosti svoje djece. Pozivaju sve na jedinstvo koje je, kako ističu, istinska potreba kako bi zajednica koju predstavljaju uopće imala šansu za bolje sutra.
"Onog trenutka kada se izgubi nada da će u Srebrenici doći vlast koja će podjednako uvažavati Bošnjake i Srbe, koja neće negirati genocid, koja će raditi na obnovi zajednice, koja će poštovati BiH kao našu domovinu, tog dana i tog trenutka će se u potpunosti izgubiti i nada da će BiH koju su njeni branioci sanjali - doći. Mi odustati nećemo, te ako ćemo ponovo pretrpjeti poraz i podsmijeh onih koji našem narodu ne žele dobro - neka tako i bude. Barem ćemo u decenijama koje dolaze znati da smo uradili sve da sačuvamo svoj obraz i budemo na pravoj strani historije. zato je naš izbor lahak i utoliko će biti teža izdaja onih koji bi pošli drugim putem. Srebrenica je naše danas i naše sutra. To nas okuplja bez obzira na sve razlike. Pozivamo vas da nam se pridružite", zaključuje se u pismu.
Potpisnici pisma su: predsjednik SO Srebrenica Nedib Smajić, zamjenik načelnika općine Srebrenica Hamdija Fejzić, bivši načelnik Ćamil Duraković, bivši poslanik u PSBiH Sadik Ahmetović, odbornik Hakija Meholjić, predsjednik OO PDA Srebrenica Munir Habibović, predsjednik OO DF Srebrenica Hamdija Gušić, odbornik Salko Tursunović i odbornik Zulfo Salihović.
 
Last modified on petak, 16 Avgust 2019 15:06

Istočna Bosna