Print this page
04
Avgust

Džaferović: Tužilaštvo mora procesuirati odgovorne za zločine u Foči

Published in Istočna Bosna

Bošnjaci Foče su ubijani, mučeni, pritvarani i sistemski progonjeni, a cilj je bio da nas ovdje više nema - kazao je Džaferović

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović prisustvovao je danas obilježavanju Dana sjećanja na sve fočanske šehide i žrtve, nevino ubijene tokom agresije na BiH, koji organizuje Udruženje Žrtava rata ”Foča 92-95”, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Učenjem fatihe i polaganjem cvijeća, na Mostu stradanja, Željeznički most kod KPD Foča, Džaferović i predstavnici delegacija drugih institucija odali su počast žrtvama.
Džaferović je istaknuo da je tokom agresije na BiH ubijeno najmanje 3.000 Bošnjaka u Foči, od čega porodice tragaju za još 627 nestalih da bi im mogli klanjati dženazu.
– Foča je općina u kojoj je najviše žena ubijeno i silovano tokom agresije. Sistemsko silovanje i zlostavljanje žena bilo je dio sveobuhvatnog zločinačkog poduhvata čiji je cilj bio trajno uklanjanje bošnjačke zajednice s ovog područja. Bošnjaci Foče su ubijani, mučeni, pritvarani i sistemski progonjeni, a cilj je bio da nas ovdje više nema – kazao je Džaferović.

Naglasio je da je ukupno 22 hiljade Bošnjaka protjerano iz Foče, kao i da je taj zločin po svim mjerilima – genocid. Dodao je da međunarodne i domaće institucije nisu smogle snage da taj zločin nazovu njegovim pravim imenom, te ga još tretiraju kao zločin protiv čovječnosti.
– Htjeli su da nas ne bude, a ipak smo opstali. Zločinci su htjeli uništiti BiH, a BiH je opstala i ojačala. Unatoč silnome zlu, koje su nam nanijeli, ipak smo opstali. I Bošnjaci su u Podrinju svoji na svome. Oduvijek smo mi u cijeloj BiH, i ovdje kraj naše lijepe rijeke Drine, svoji na svome – rekao je Džaferović.
Dodao je da je obnovljena Aladža simbol pobjede dobra nad zlom, te da su ”jači oni koji grade od onih koji ruše”.
– Bol zbog počinjenog zločina dodatno je pojačan bolom zbog nepravde. Iako su dobro poznati mnogobrojni izvršioci najtežih zločina, Tužilaštvo i ukupno pravosuđe BiH nije procesuiralo odgovorne, od kojih se veliki broj šeta na slobodi. Nećemo se proći sve dotle dok i posljednji inspirator, organizator i izvršilac zločina ne dođe pred lice pravde – naveo je.
Kazao je da je inicirao osnivanje Centra za istinu i pravdu, u saradnji sa Institutom za ratne zločine i genocid pri Univerzitetu u Sarajevu, koji treba da bude podrška nadležnim institucijama za procesuiranje odgovornih za ratne zločine.
Naglasio je da Centar može početi sa radom, te pozvao Institut da to što prije i omogući, budući da su praktično završene sve pripreme za njegovo funkcionisanje.
– Herojska borba bošnjačkih povratnika za opstanak i očuvanje bošnjačke zajednice na ovom području, za svakog su poštovanja i mora imati snažnu podršku institucija. Povratnici su heroji borbe za BiH u miru, i njenu reintegraciju. Želim pohvaliti pozitivan primjer jedinstvenog djelovanja povratničke zajednice u Foči, koja ima svoj snažan glas kroz Koordinaciju bošnjačke zajednice. To je ispravan put, jer samo uz jedinstvo povratnici mogu ostvariti svoja prava i svoje interese – poručio je Džaferović.
Skrenuo je pažnju na probleme povratničkih sela u Foči sa opskrbom električnom energijom, te pozvao institucije zadužene za pomoć povratnicima, da u fokus svog djelovanja stave taj problem. Naglasio je i da finansijska moć države neprestano jača, te da to mora biti odraženo kroz povećanje budžeta za ulaganje u povratničke sredine.
– Svaki zvaničnik BiH, koji se nalazi na pozicijama gdje se odlučuje, bilo na lokalnom, kantonalnom, federalnom ili državnom nivou, mora stalno imati na umu svoju obavezu da podrži povratničke sredine, jer ulaganje u povratak nije samo prvorazredna moralna obaveza, već i najjbolja strateška investicija za jačanje ideje cjelovite i demokratske države BiH, u kojoj će se svaki čovjek osjećati komotno, na svakome njenom pedlju – istakao je Džaferović.
Pozvao je lokalne vlasti u Foči da prestanu sa blokadama obilježavanja mjesta stradanja zločina u Foči, te pozvao i sve Fočake raseljene širom BiH ili u dijaspori da se vraćaju, ukoliko su u prilici, i da svi oni uspješniji investiraju u bošnjačku povratničku zajednicu u Foči.