18
Juli

Apel EU i odgovor Vučiću: Prekinuti pregovore sa Srbijom dok ne prizna genocid u Srebrenici

Published in Istočna Bosna

Regionu su potrebni mir i stabilnost, ali iz stavova koje o genocidu u Srebrenici iznosi predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, vidljivo je da on ne može biti osoba koja promoviše takve vrijednosti, saglasni su sagovornici Vijesti.ba Ćamil Duraković i Sadik Ahmetović, preživjele žrtve genocida.

 

apel eu i odgovor vucicu prekinuti pregovore sa srbijom dok ne prizna genocid u srebrenici durakovic vucic sadik 5d2c9ebd152d2


Reagujući na Vučićeve tvrdnje kako neki ljudi ne očekuju od Srbije pijetet prema žrtvama u Srebrenici, već žele pravnu formu koja bi imala značajne pravno-političke i moralne posljedice, među kojima i da RS nema prava da postoji, Duraković i Ahmetović podsjećaju na neumoljive pravne činjenice - genocid u Srebrenici je počinjen.

 

"Tu činjenicu niko ne može politizovati", naglašava Ćamil Duraković, te dodaje da stavovi predsjednika Srbije predstavljaju vapaj, frustraciju i političku borbu da se opravda nešto što se opravdati ne može.

 

"Teško je odgovoriti na iznošenje neistina tipa 'mlijeko je crno'", konstatuje Duraković, bivši načelnik Srebrenice, u razgovoru za naš portal, komentarišući Vučićeve tvrdnje.

 

Duraković ističe kako "Vučić kao predsjednik Srbije, koji pretenduje da je mirotvorac i onaj koji želi mir u regionu, a Srbiju u EU, treba objaviti zatamnjene dokumente i dijelove dokumenata koje je Srbija svojevremeno poslala u Hag".

 

"A onda neka ponovi ovo što je kazao", kategoričan je naš sagovornik.

 

Duraković naglašava kako neko ne može zagovarati mir u regionu, a istovremeno se ponašati na način da je u 21. vijeku u redu počiniti genocid i da se ovaj zločin isplati.

 

"Primarne, sekundarne i tercijarne grobnice, skeleti i dokazi postoje. Sve postoji osim krivaca! A nalogodavaca posebno. Nisu nepoznanice - zna se ko je bio agresor, a ko branio sebe. Zna se da samo jedna strana ima iza sebe Srebrenicu, Prijedor, Višegrad, Markale, Kapiju, Vukovar Dubrovnik i 600 masovnih grobnica", napominje bivši načelnik Srebrenice, te dodaje:

 

"Ako neko misli da genocid treba biti nagrađen, to ne obavezuje nikoga, ni u BiH ni u svijetu. Ako su ovo mjerila vrline, onda ok, on je najmoralnija osoba na planeti danas".

 

Duraković ističe da "to što su Bošnjaci u najtežem momentu slabosti morali i pristali na činjenicu da RS postoji, ne znači da su se pomirili s tim".

 

U konačnici, kaže, ipak je potrebno apelovati na civilizovani svijet da se prema Srebrenici odredi racionalno-pravno.

 

"Ako se to desi, a prije ili kasnije hoće, posljedice će biti jasne i neizbježnje", zaključuje Duraković.

 

Sadik Ahmetović navodi da je regionu potreban mir i stabilnost, ali da na osnovu svojih stavova o Srebrenici, Vučić ne može biti osoba koja može pozivati i graditi mir u regionu.

 

"Osoba koja izgovori javno da za jednog Srbina treba ubiti sto muslimana je trajno obilježena svojom mržnjom prema Bošnjacima i vrlo teško može doživjeti katarzu", mišljenja je Ahmetović.

 

U razgovoru za Vijesti.ba, on podsjeća da je na komemoraciju u Potočare svojevremeno dolazio i bivši predsjednik Srbije Boris Tadić.

 

"Njegova prisutnost nije izazvala niti jedan zvižduk ili neku drugu reakciju učesnika komemoracije i žrtava genocida. Tada su rane bile svježije, a negativnih reakcija nije bilo. Deset godina nakon Tadića, došao je Vučić i treba se zapitati koliko je on doprinio mržnji, kako kaže, koju je doživio", kaže naš sagovornik.

 

On podsjeća da su sudovi potvrdili više puta u više predmeta da su vojska i policija RS počinile genocid, zločin protiv čovječnosti nad Bošnjacima skoro na svakom pedlju današnje RS.

 

"Neka Vučić uzme i dobro pročita sve presude i pogleda kartu masovnih grobnica, potvrditće mu se ono što svi danas u svijetu znaju i što činjenice potvrđuju - da je RS nastala na zločinima i najtežem zločinu - zločinu genocida. Ona kao takva nije trebala dobiti svoju pravnu formu u Dejtonu, ali obzirom da tada nije bilo presuda za genocid, postizanje sporazuma za mir se u ovom obliku moglo i prihvatiti", navodi Ahmetović.

 

Prema njegovim riječima, danas kada postoje presude za genocid, utvrđene činjenice i entitet koji nije doživio katarzu, te entitet koji krši Dejtonski sporazum, negira genocid i zaustavlja napredak i evropski put BiH, može i treba se otvoriti debata o promjeni Ustava BiH.

 

"Demokratska Evropa mora imati u vidu ove činjenice i sa tih osnova otvoriti pregovore o evropskim napretku naše zemlje, pa i Srbije koja je sponzor stanja u našoj zemlji i politike koju provodi Banja Luka. Ako Evropa ima svoje stare vrijednosti, onda nije trebala otvoriti ni jedno poglavlje sa Srbijom prije nego što ova država ne prizna genocid i donese rezoluciju i zakon o zabrani negiranja genocida. Sve suprotno i manje od toga nisu evropske vrijednosti koje su proklamirane u dokumentima EU", smatra on.

 

Ahmetović je mišljenja da bi bilo pozitivno da Evropa sada zaustavi pregovore sa Srbijom "sve do onog trenutka dok se pomenuti akti i zakon ne donesu u Skupštini Srbije, te sve dok Srbija ne napravi otklon i prestane sponzorirati politiku koju trenutno vodi Banja Luka".

 

(Vijesti.ba)

Istočna Bosna