11
Juli

Reis Kavazović: Da zločincima kazna bude pravda, da majčina suza bude molitva

Published in Istočna Bosna

Reis Kavazović je u hutbi posvećenoj 24. godišnjici genocida nad Bošnjacima u Srebrenici i Podrinju, kazao da je 11. juli dan kada se svi na poseban i drugačiji način prisjećaju nevino ubijenih ljudi

 

Reisu-l-ulema Islamske zajednice Husein ef. Kavazović predvodio je dženazu za 33 nevine žrtve genocida u Srebrenici.

 

Reis Kavazović je u hutbi posvećenoj 24. godišnjici genocida nad Bošnjacima u Srebrenici i Podrinju, kazao da je 11. juli dan kada se svi na poseban i drugačiji način prisjećaju nevino ubijenih ljudi u Srebrenici, Podrinju, u BiH, onih koji su svoje živote dali na putu slobode i sigurnosti, ali i susjećanja s njihovim porodicama.

 

“Gospodaru naš, uputi nas zajedno s onima koje si uputio. Sačuvaj nas od nevolje među onima koje su sačuvao. Približi nas zajedno s onima koje si sebi približio. Blagoslovi nam ono što si dao. Spasi nas od zle sudbine. Tvojoj se odredbi niko ne može suprotstaviti.

 

Gospodaru naš, neće biti povrijeđen onaj koji je u tvojoj blizini niti će biti uzdignut onaj koji se od tebe udaljio. Slavljen si i uzvišen, Gospodaru naš. Od tebe oprost tražimo i tebi se našim kajanjem vraćamo.

 

Gospodaru naš, ti si nasilje zabranjenim učinio i robovima si nasilje zabranio, svoju prijetnju si u svojoj knjizi objavio: „Ako neko ubije nekoga koji nije ubio nikoga ili onoga koji na zemlji nered ne čini, kao da je sve ljude poubijao.“ Naši poslanici su im jasne dokaze donosili.

 

Gospodaru naš, oduzmi snagu zlotvorima i spriječi one koji zlo snuju.

 

Gospodaru naš, tvoje obećanje se obistinjuje, a ti si obećao da nećeš odbiti dovu nad kim je nasilje počinjeno. Kod tebe je konačna pravda.

 

Bože milostivi, ako zaboravimo Tebe, nemoj ti zaboraviti nas.

 

Molimo te, Bože, da tuga bude nada, da zločincima kazna bude pravda, da majčina suza bude molitva, da se više nikada i nikome ne ponovi Srebrenica”, kazao je danas reis Kavazović u Potočarima.

 

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari do sada je smiraj pronašlo 6.610 žrtava genocida počinjenog 1995. godine.

 

Istočna Bosna