07
Juli

Planinari iz Goražda krenuli ka Potočarima: Srebrenica ne smije biti zaboravljena

Published in Istočna Bosna

Članovima kluba u Goraždu su se priključila i dvojica planinara iz Bara, a na Ustiprači su ih čekali i njihovi prijatelji iz Novog Pazara, tako da će zajedno i ove godine sudjelovati u pohodu ka mjestu koje za njih predstavlja mjesto hodočašća

FOTO: ANADOLIJA
 

Članovi Planinarskog kluba "Goražde – Maglić" jutros su ispred Gradske dvorane "Mirsad Hurić" krenuli prema Nezuku, gdje će se pridružiti ostalim učesnicima "Marša mira 2019". Odajući počast žrtvama genocida u Srebrenici, 23 učesnika će prepješačiti oko 100 kilometara do Potočara, gdje bi 11. jula, zajedno sa predstavnicima Grada Goražda, atletičarima i biciklistima iz Goražda, u zajedničkoj delegaciji, trebali položiti cvijeće u Memorijalnom centru.

- Četrnaest je godina kako Planinarski klub organizuje ovaj memorijalni pohod, sa namjerom da se nikada nikom ne ponovi, a da se nikad ne zaboravi. Kad govorite o Srebrenici, govorite sa posebnim emocijama i sa nekim osjećajem tuge i svega što je to vrijeme donijelo - rekao je predsjednik PK "Goražde – Maglić" Zajko Šovšić.

Prema riječima dugogodišnjeg planinara Alije Lape, Goražde treba njegovati tradiciju odlaska u Srebrenicu i nikada ne smije zaboraviti žrtve Srebrenice, jer je i Goraždu bila namijenjena ista sudbina.

- I Goražde je bilo enklava. Mi koji odlazimo uvijek pozivamo da nas više ide dolje, jer ko ne ode u Srebrenicu, taj je proživio život uzalud. Ulazak u Potočare, ta tišina grmi više nego svi topovi Balkana. Ta tišina opominje da nikada ne zaboravimo žrtve Srebrenice i ono što se nama desilo, što se moglo desiti Goraždu - naglasio je Lapo.


Amra Čengić drugi put učestvuje u Maršu mira: "To je jedno tužno, ali i lijepo iskustvo. Upoznate mnoge ljude, ali i ljude koji su preživjeli sav taj događaj. Imate priliku da s njima proživite tu situaciju dok hodate.“


Članovima kluba u Goraždu su se priključila i dvojica planinara iz Bara, a na Ustiprači su ih čekali i njihovi prijatelji iz Novog Pazara, tako da će zajedno i ove godine sudjelovati u pohodu ka mjestu koje za njih predstavlja mjesto hodočašća.


Mirsad Mehinagić rodom je iz Priboja, a od 1995 godine živi u Baru.

- Od 1995 idem na Marš mira u Srebrenici. Jedini period kad nisam bio je kad sam bio na hadžu. Idemo iz ljudskih pobuda na Marš svake godine. Nema nas puno iz Crne Gore, nas dvojica smo možda jedini, ali zahvaljujući planinarima iz Goražda, s kojima smo stalno u vezi, koji nas bratski prime i s njima bratski odmarširamo Marš mira. Ovom prilikom odajem sućut svim umrlim, svim poginulim i molim Uzvišenog Boga da nam podari deredže šehida, a njihovim familijama koje su ostale na dunjaluku da sabur, strpljenje i svako dobro na ovom svijetu - poručio je Mehinagić.

Istočna Bosna