04
Juni

Prvi bajram-namaz u obnovljenoj fočanskoj džamiji Aladži

Published in Istočna Bosna

Aladža džamija u Foči bila je pretijesna da primi sve vjernike koji su jutros u njoj željeli klanjati bajram – namaz, pa je jedan broj njih to učinio i vani.

 

prvi bajram namaz u obnovljenoj focanskoj dzamiji aladzi aladza bajram 2 5cf6163028fe4


U obnovljenoj Hasan Nazirovoj džamiji, bajram – namaz je predvodio Refik ef. Čaušević, dok je bajramsku hutbu održao muftija goraždanski Remzija ef. Pitić, javlja Anadolu Agency.

 

Prema riječima muftije Pitića, ramazan je u Foči i Aladža džamiji bio zaista živ, a Bajram je kruna truda uloženog u proteklih više od mjesec dana.

 

„Hvala Bogu, a onda i svim ljudima koji su tome doprinijeli, kako onima koji su dočekali ovdje naše musafire, goste iz Bosanskog Šamca, Sarajeva, Zenice, Nikšića, Podgorice, Gornjeg Vakufa, iz mnogih krajeva BiH i izvan nje. Bajram je kruna te priče koja se desila u Aladži. Mi smo sebi postavili ciljeve da ona živi ovaj ramazan, onako kako ga dugo nije živjela i ovog trenutka možemo reći da smo u tome uspjeli“, rekao je Pitić.

 

Građanima BiH muftija goraždanski je poručio da uz trud, rad i zalaganje na božijem putu dolaze i rezultati.

 

„Mislim da trebamo početi mijenjati paradigmu. Previše smo postali gospoda bez pokrića i promjena paradigme podrazumijeva da svako od nas pojedinačno, ja prvi, pa svako drugi, upita samog sebe - šta danas mogu učiniti da nam svima zajedno bude bolje. Ne mislim tu samo na Bošnjake, već na sve ljude koji žive u ovoj zemlji. Ja mislim da s malo promjene paradigme možemo napraviti puno bolje okolnosti, puno bolje uvjete za sve ljude. Nije to preveliki napor, samo da se malo odviknemo od lijenosti, komoditeta, navika koje su jako ružne, a to je da meni ili bilo kome od nas pripada sve bez ikakvog truda i zasluga. Vrijeme je da se počnu ljudi vrednovati po zaslugama, da se zasluge počnu cijeniti, a onda da društvo gradimo na osnovu vrijednosnih parametara koji nam svima mogu pomoći da živimo u zemlji koju nam je Bog dragi dao kao dženet na ovome svijetu“, poručio je muftija Pitić.

 

Nakon klanjanja bajram-namaza, uslijedila su međusobna čestitanja.

 

Tradicionalni bajramski prijem, u okviru centralne manifestacije obilježavanja Ramazanskog bajrama za područje Muftijstva goraždanskog, muftija Pitić u kasnim popodnevnim satima organizovaće takođe u Foči, u kompleksu Aladža džamije.

 

(IB.com / AA)

Istočna Bosna