30
Maj

Organizatori očekuju više od 5.000 učesnika na Maršu mira Nezuk - Potočari

Published in Istočna Bosna

 

mars mira

Već u martu krenule su pripreme za obilježavanje 24. godišnjice od genocida u Srebrenici, kao i Memorijalni pohod "Marš mira", a Hamdija Fejzić, predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje godišnjice genocida u Srebrenici, te Munir Habibović, predsjednik pododbora Marš mira Nezuk - Potočari za N1 su istakli da pripreme teku dobro, aktivnosti idu svojim redom, a da će konačan program bitiusvojen između 10. i 15. juna.

"Održana su tri sastanka, pripreme idu dobro. Na sljedećem sastanku između 10. i 15. juna ćemo usvojiti konačan program za obilježavanje 24. godišnjice genocida. Sadržaji će biti isti kao prošle godine, nema novina. Program pripreme je krenuo već od marta i klanjanja dužma namaza u Memorijalnom centru. Kada usvojimo konačan program - predstavit ćemo ga", rekao je za N1 Hamdija Fejzić.

Prema poznatim informacijama će 11. jula u Potočarima biti ukopani posmrtni ostaci 25 osoba.

"Imamo podatke za 25 žrtava. Nije konačan broj, može se promijeniti, ali za ovaj broj su saglasnost dale porodice", poručio je.

Fejzić je rekao da je Organizacioni odbor na vrijeme uputio dopise ambasadama u BiH kako bi na vrijeme odgovorili.

Kada govorimo o Maršu mira , trebamo svakako podsjetiti da je to pješački pohod, koji se održava u sklopu obilježavanja godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici i njenoj okolini, s ciljem odavanja počasti žrtvama genocida te podsjećanja na stravične zločine nad Bošnjacima "Sigurnosne zone UN-a" - Srebrenica, u julu 1995. godine.

"Krenule su i aktivnosti za Marš mira. Ne ide nam na ruku kiša koja pada svaki dan. Imamo izvođače radova na putu, na trasi Marša mira. Finansiraju se određeni dijelovi puta koje moramo da uradimo, sredit ćemo trasu. Za sada imamo 1.000 prijava, 5.000 očekujemo minimalno", poručio je Munir Habibović.

On je kazao da je pokrenuta web i Facebook stranica Marš mira - gdje se mogu saznati sve informacije o ruti kretanja, ali i popuniti prijave za učešće. Kazao je da Marš mira počinje 8. jula u Nezuku, a završava 10. u Potočarima. Najavio je učešće i brojnih maratonaca, pješaka, biciklista, motociklista koji se svake godine pridruže Maršu mira - a dolaze iz svih dijelova regije i Evrope.

Kolona učesnika, koja broji hiljade ljudi sa skoro svih dijelova planete i svake godine se povećava, kreće iz MZ Nezuk (opština Sapna) i u periodu od tri dana prelazi put dug oko 100 kilometara, da bi došla do Potočara (opština Srebrenica). Učesnici po završetku Marša imaju priliku prisustvovati komemoraciji i učestvovati u obavljanju dženaze-namaza i ukopu identificiranih žrtava genocida, pronađenih u nekoj od masovnih grobnica sa lokaliteta kojima su i sami prolazili u sklopu planirane maršute.

Marš mira traje tri dana, od 08.07 do 10.07.2019. godine, sa isto toliko etapa. Svaka od etapa duga je između 25 i 30 kilometara.

Istočna Bosna