17
Maj

Sve više vjernika obavlja namaze u kompleksu Memorijalnog centra Potočari

Published in Istočna Bosna

Odlukom Muftijstva tuzlanskog i odobrenjem Islamske zajednice u BiH, stvoreni su uslovi da vjernici namaze mogu obavljati u kompleksu Memorijalnog centra u Potočarima.

 

sve vise vjernika obavlja namaze u kompleksu memorijalnog centra potocari fna 101699 5cde6ba614a9b

 

Vjernici su tako sada u prilici da molitve obavljaju u prostoru musale u krugu Memorijalnog centra, a broj vjernika na džuma i teravih-namazima dokaz je da je napravljen dobar potez nadležnih institucija.

 

Srebreničke majke koje su izgubile svoje najmilije i ukopale u Memorijalni centar u Potočarima, svaku noć dolaze na jaciju i teravih-namaz. Jedna od njih je i Mejra Đogaz koja kaže da je poseban osjećaj klanjati namaz u dolini šehida.

 

- Svaku noć dolazim i klanjam sa svojim narodom, i ima nas mnogo hvala Bogu. Teško je opisati osjećaj tokom obavljanja namaza, za nas majke najbolji lijek je namaz. Ovdje su naši najmiliji. U Memorijalnom centru sam ukopala dva sina, i nekako se bolje osjećam kad sam na namazu ovdje blizu njih - kazala je Feni Đogaz.

 

U posljednjih nekoliko noći, zbog hladnijeg vremena, teravih-namaz je klanjan u prostoru spomen sobe. Vjernici svake noći prouče i Jasin za nedužne žrtve.

 

Na području Srebrenice teravih-namaz se klanja u jedanaest obnovljenih džamija.

 

 FENA