11
Maj

U Drinu spuštene 603 ruže za ubijene Bratunčane - FOTO

Published in Istočna Bosna
 
Na graničnom prijelazu sa Srbijom, sa mosta koji povezuje Bratunac i Ljuboviju, u rijeku Drinu danas su spuštene 603 ruže, koje simboliziraju Bošnjake, koji su kao civili ubijeni 1992. godine u Bratuncu. Preživjele žrtve rata, bratunačka i srebrenička udruženja, te mnogobrojni građani na taj način odali su počast nasilno ugašenim životima. 
 
 
Tuzlarije
Bratunčani koji su preživjeli stradanja i koji su izgubili svoje najmilije, dobro se sjećaju bratunačkog krvavog maja. Kažu da je njihova bol i danas ista, jer brojni među njima još nisu pronašli posmrtne ostatke svojih najmilijih. Tijela mnogih žrtava iz Podrinja su bačena u rijeku Drinu, a većina njih nikada neće biti pronađena. 
 
 
Tuzlarije
- Mi koji smo preživjeli imamo obavezu da ukažemo generacijama koje dolaze šta se to dešavalo u Bratuncu za vrijeme agresije. Drina je nesumljivo najveća masovna grobnica na Balkanu, gdje su nasilnim putem okončani mnogi životi Bošnjaka u Podrinju i mi to nikada nećemo zaboraviti.
 
Ne smijemo dozvoliti da se ovakvi zločini ponove u budućnosti – poručili su okupljeni Bratunčani. 
 
Nakon posjete lokalitetu Ljubovijskog mosta, preživjeli su pješke otišli do spomen-obilježja u mjestu Redžići, gdje su odali počast žrtvama i položili cvijeće na ploči kojom je obilježena masovna graobnica. Nakon posjete spomen-obilježju, upriličen je i prigodan vjerski program posvećen žrtvama. bilježavanju zločina u Bratuncu je prisustvovao i Ramiz Salkić, potpredsjednik manjeg bh. entiteta. Od 3. maja traje obilježavanje Dana sjećanja na genocid u Bratuncu, a centralni događaj je kolektivna dženaza žrtvama 12. maja na mezarju Veljaci. 
 
 
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
Tuzlarije
S.P.

(tuzlarije.net)  

Last modified on Subota, 11 Maj 2019 22:32