11
Maj

Salkić na obilježavanju godišnjice zločina u Bratuncu: Ovdje je postojala genocidna namjera

Published in Istočna Bosna

Dodao je da danas, 27 godina nakon tih zločina, oni koji su ih organizirali slobodno šetaju gradom i zemljom

 

Posjetom stadionu i nekadašnjim logorima u centru grada, te bacanjem ruža u rijeku Drinu, danas je nastavljeno obilježavanje manifestacije „Dani sjećanja na žrtve genocida u Bratuncu“.

 

Preživjeli Bratunčani, porodice žrtava, predstavnici vlasti i Islamske zajednice, uruženja preživjelih, ali i drugi građani, najprije su položili cvijeće i proučili Fatihu ispred kapije gradskog stadiona, na kojem su tokom etničkog čišćenja bili zatočeni skoro svi Bošnjaci iz Bratunca, zajedno sa njihovim porodicama. Potom, odata je počast ispred tzv. ženskog logora, objekta u kojem su bile zatočene žene, a onda su preživjeli posjetili školsku salu nekadašnje škole „Vuk Karadžić“, kroz koju je prošlo oko 700 civila, od kojih su mnogi mučeni, premlaćivani i ubijani. Dio zarobljenika iz ovog logora je kasnije bio prebačen u logor na Palama.

Preživjeli su potom sa Ljubovijskog mosta u rijeku Drinu bacili ruže koje simboliziraju ubijene bratunačke Bošnjake početkom agresije na Bosnu i Hercegovinu. Mnogobrojni bratunački Bošnjaci su nakon ubistva bačeni u rijeku Drinu.

 

Stotinjak metara dalje, preživjeli su posjetili i masovnu grobnicu Redžići u kojoj su pronađene 23 žrtve, koje us bile zakopane u vrećama sa oznakama JNA.

Današnjim aktivnostima u ovom podrinjskom gradu je prisustvovao i Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, koji je dao izjavu za medije.

-Ono što smo čuli od porodica i svjedoka i što je rezultat počinjenih zločina, jasno je da je ovdje postojala genocidna namjera da se Bošnjaci muslimani trajno uklone sa ovog prostora, da se njihova imovina uništi. Uništeni su vjerski objekti, kulturna i svaka druga dobra Bošnjaka na ovom prostoru. Nažalost, mi smo danas u situaciji da 27 godina nakon tih zločina, oni koji su organizirali te zločine, šetaju slobodno ovim gradom i ovom zemljom. Nažalost, žrtve vrlo često sreću te počinioce, te u administracijama različitog karaktera su prinuđeni da od počinilaca traže neku vrstu pomoći. Za sve su to odgovorni tužilaštvo, sudovi i nadležne agencije, koji nisu procesuirali one koji su počinili žločine u ovom gradu, kazao je Salkić, dodajući kako se i dalje nadaju da će jednom konačno pravda doći za žrtve, a kazna za počinioce.

– Ukoliko se to ne desi, bojim se da teško može doći do obnavljanja zajedničkog života na ovim prostorima, jer oni koji su činili zločine će ostati u uvjerenju da se to isplati, a oni koji su žrtve, ostat će u uvjerenju da počinioci neće biti kažnjeni, što je porazno za istinu i pravdu, naglasio je potpredsjednik Salkić.

 

11 05 2019 Salkic Bratunac 4


11 05 2019 Salkic Bratunac 1311 05 2019 Salkic Bratunac 17