05
Maj

Dan bijelih nišana obilježen u Bratuncu (FOTO)

Published in Istočna Bosna

U Bratuncu je danas bio prisutan i potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić koji je sa svojim bratićem Hamedom očistio nišane svog brata i oca

dan bijelih nisana 6 
 
 

U okviru trinaeste po redu manifestacije “Dani sjećanja na genocid u Bratuncu” danas je u Memorijalnom kompleksu Veljaci u Bratuncu obiježen Dan bijelih nišana.

 

Tim povodom, polaznici mektebske nastave Medžlisa Islamske zajednice Bratunac učestvovali su u čišćenju nišana na šehidskom mezarju Veljaci.

“Mi treću godinu zaredom, u okviru ‘Dana sjećanja na genocid u Bratuncu’, okupimo djecu s područja cijelog Medžlisa koja očiste nišane. Zapravo, djeca se upoznaju s onim što se dešavalo. Simbolika je u pitanju”, rekao je Admir Velić, predsjednik Medžlisa islamske zajednice Bratunac.

 

U bratunačkom mezarju Veljaci će 12. maja biti klanjana kolektivna dženaza.

“Kao i svake godine, mi posjetimo stratišta koja su se desila 1992. godine. Pred nama je 9. maj koji se obilježava kao Dan pobjede nad fašizmom. Mi ćemo taj dan posjetiti mjesto Glogova, gdje je 9. maja 1992. godine pobijedio fašizam. Taj dan su 63 osobe ubijene u ovom mjestu. Nakon toga, 10. maja posjetit ćemo naselje Suha. Posjetit ćemo sva mjesta u gradskoj zoni, od stadiona pa do Ljubovijskog mosta. Za 12. maj je planirana kolektivna dženaza”, kaže Velić i dodaje da su dosad za dženazu identifikovane tri osobe.

“Imamo potvrdu tri identiteta. Iz godine u godinu je sve manje identifikovanih žrtava”, ističe Velić.

Salih Dubičić, zamjenik načelnika općine Bratunac, kaže da je usporen proces pronalaska ubijenih u Bratuncu 1992. godine.

“Mnoge porodice još uvijek tragaju za svojim voljenima, koji su ubijeni 1992. godine. Proces pronalaska i otkrivanja grobnica gotovo da je stao. Apelujem na nadležne institucije da izađu na teren, da pričaju s ljudima povratnicima, da provjeravaju svaku informaciju. Bojim se da ćemo uskoro izgubiti svaku nadu da ćemo pronaći naše ubijene”, rekao je Dubičić.

U Bratuncu je danas bio prisutan i potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić koji je sa svojim bratićem Hamedom očistio nišane svog brata i oca.

“Ovo je važna stvar. Važno nam je da djeca dolaze na mezarje i simbolično učestvuju u pranju nišana. U pranju nišana svojih vršnjaka koji su ubijeni 1992. godine. Djeca moraju shvatiti da ništa nije sigurno, da postoje zli ljudi koji su spremni doći i uzeti živote. Nije cilj da ih opteretimo s onim što se dešavalo u prošlosti, već da im kažemo da moraju biti oprezni za budućnost. Zlo, nažalost, nije pobijeđeno jer postoje oni koji baštine zlo i zločinačku ideologiju – rekao je Salkić.

Ramo Avdić i Ela Omerović su polaznici mektebske nastave i danas su s ostalom djecom čistili nišane.

“Uskoro će biti dženaza i mi moramo dati svoj doprinos, da očistimo nišane”, kaže Avdić.

“Mi smo se danas okupili da očistimo nišane. Svake godine trebamo ovako. Ja sam i prošle godine bila ovdje i tad smo očistili i oprali nišane”, rekla je Omerović.

Last modified on ponedjeljak, 06 Maj 2019 08:23

Istočna Bosna