09
April

Ratni zločinac Vinko Pandurević držao govor o “oslobođenju” Zvornika

Published in Istočna Bosna

Velikosrpska politika je danas obilježila, vjerovali ili ne, Dan oslobođenja grada Zvornika. Na toj sramnoj manifestaciji glavnu riječ vodio je osuđeni ratni zločinac Vinko Pandurević ( osuđen na 13 godina zatvora za pomaganje i podržavanje ubistava, istrebljenja i progona Muslimana iz Srebrenice).

Ovaj ratni zločinac je istakao da je “zahvaljujući ljudima koji su u to vrijeme razumjeli političku situaciju i smogli snage da se organizuju i odbrambeno i vojno, svi ekstremni elementi koji su mislili da je grad njihov, protjerani sa područja grada”.

Ovo je Republika Srpska danas, ratni zločinac drži predavanja da je Zvornik oslobođen tako što su protjerani svi “ekstremni elementi”. Otvoreno i besramno se šire laži, piše Saff.

Naravno, pod ekstremnim elementima ratni zločinac Pandurević podrazumijeva Bošnjake koji su etnički potpuno očišćeni iz Zvornika i nad kojim je počinjen genocid. Proljeće 1992. godine je bilo teško za Bošnjake opštine Zvornik. U gradu i okolnim selima vojnici JNA i srpski teritorijalci pobili su i odveli u logore nekoliko hiljada Bošnjaka. Mnogi od odvedenih Bošnjaka pronađeni su u masovnim grobnicama: Ramin Grob, Kazambašča, Crni Vrh…

Krivnja za zločine počinjene na teritoriju općine Zvornik utvrđena je u pravosnažnim presudama Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju Momčilu Krajišniku, Biljani Plavšić, Mići Stanišiću i Stojanu Župljaninu i Radovnau Karadžiću i zatim u prvostupenoj presudi Ratku Mladiću, a dokazi o ovim zločinima izvode se i u ponovljenom postupku protiv Franka Simatovića i Jovice Stanišića.
Pred pravosuđem u Srbiji za ove zločine su osuđeni Branko Grujić, predsjednik Privremene vlade u Zvorniku, Branko Popović, zapovjednik Teritorijalne obrane Zvornik (TO), i pripadnici TO Zvornik Dušan Vučković, Dragan Slavković, Ivan Korać, Siniša Filipović, Darko Janković i Goran Savić koji su organizirano i dobrovoljno došli iz Srbije.

U masovnim zločinima počinjenim na području općine Zvornik 1992. godine ubijeno je najmanje 1976 civila. U srebreničkom Genocidu ubijeno je 394 civila sa područja Zvornika. Još uvijek se traga za 400 nestalih civila iz perioda 1992-1995.

Istočna Bosna