Print this page
07
April

U Goraždu otvorene dvije džamije, ceremoniji prisustvovao i reis Kavazović

Published in Istočna Bosna
 
 
U prisustvu predstavnika Islamske zajednice u BIH, donatora te brojnih džematlija u okviru Dana vakufa u BiH svečano je otvorena džamija u naselju Obarak, a upriličeno je i radno otvorenje džamije u naselju Baćci gdje radovi još uvijek traju i koja bi u upotrebi trebala biti tokom mjeseca ramazana. Obje džamije izgrađene su na inicijativu džematlija, a nakon što su potrebe džemata nadrasle kapacitete ranijih mesdžida

Svečanom otvaranju džamija prisustvovao je veliki broj vjernika te delegacije zvaničnika uključujući i donatore iz Države Kuvajt, Vakufske direkcije Sarajevo i delegacije Rijaseta Islamske zajednice u BIH na čelu sa reisu-l-ulemom, Huseinom ef. Kavazovićem.

“Sretan sam jer ovdje svjedočimo da su bosanski muslimani u svoj zagrljaj na najbolji način primili braću sa istoka iz Kuvajta iz UAE ali i svu drugu braću s kojima smo jedan ummet. Ponosni smo što pripadamo jednom ummetu i što nam dolaze naša braća ne samo po imenima, već i opredjeljenju i onome što nose u svojim srcima, a to je iman koji ih inspiriše da pomažu svoju braću u BiH. Na stotine projekata naša braća pomogla su u BIH, ne znamo broj svih džamija, bolnica, puteva, mostova, škola, mekteba koje su izgradili. Vjerujem da ih je na to ponukalo ono što je zapisano u časnom Kur'anu. Neizmjerno smo zahvalni i vama bosanskim muslimanima koji su na isti način razumijeli Kur'anski ajet”, poručio je reis Kavazović.

Goraždanski muftija Remzija ef. Pitić zahvaljujući se svima koji su donirali sredstva za otvor džamija naglasio je da je ovo veliki dan za Islamku zajednicu BIH, ali i sve vjernike, posebno sa ovog područja.

“Posebno je važno da su naši Bošnjaci, muslimani u ova dva objekta uložili više od pola miliona KM, a uz pomoć naše braće iz Kuvajta iz UAE smo ovo priveli kraju”, – kazao je ef. Pitić.

I dok je džamija u goraždanskom naselju Obarak potpuno završena i predata na upotrebu vjernicima, radovi na izgradnji džamije u Baćcima su pri kraju, te je danas upriličeno njeno radno otvaranje uz skromni program. Izvjesno je, međutim, da će vrata i ove džamije za vjernike biti potpuno otvorena tek u mjesecu ramazanu.

Naime, radovi na izgradnji ovog savremenog vjerskog objekta počeli su u jesen 2016. godine, donatorskim sredstvima fizičkih lica, džematlija ovog i drugih džemata. Prvobitne procjene bile su da će izgradnja džamije koštati oko 600.000 KM, no kako saznajemo ovaj iznos će u konačnici biti i veći.

Džemati Baćci i Obarak su dva gradska džemata u Goraždu. Prvi je osnovan nakon agresije na BIH, a drugi 1979. godine. U periodu od 1960. do 1979. godine u Goraždu se vjerski život muslimana vezao samo za džamiju Sinan-bega Sijerčića, budući da je druga gradska džamija, koja je bila vakuf Džafer-bega Sijerčića, zajedno sa zgradom Džafer-begove medrese, hanom i 27 vakufskih dućana, prvo u Drugom svjetskom ratu zapaljena, a potom od strane tadašnjih vlasti 1960. godine porušena i cjelokupan vakuf oduzet.

 
 
 
(klix.ba)
Last modified on nedjelja, 07 April 2019 09:27