05
April

U nepreglednom polju bijelih nišana u Srebrenici nalazi se i jedan križ. Ovo je tužna priča o njemu

Published in Istočna Bosna

Bio je 11. juli, a u Srebrenici još jedna dženaza. Godišnjica je genocida koji je počinila VRS i u Memorijalnom centru Potočari, tom nepreglednom polju bijelih nišana, gdje leže duše onih koji su bili krivi samo što se drugačije zovu, podignut je i jedan križ.

 

Barbara Hren 1068x613 800x445

 

Križ za Rudolfa Hrena, srebreničkog katolika kojeg je njegova majka Barbara Hren posljednji put vidjela 10. jula 1995. godine. Nakon toga odveden je u smrt, a 15 godina kasnije, 2010. godine njegovo tijelo je identificirano u jednoj od masovnih grobnica u okolini Srebrenice.

 

Želja njegove majke, uz podršku supruge ubijenog Rudolfa, bila je da bude sahranjen u Memorijalnom centru Potočari, uz svoje prijatelje Bošnjake sa kojima je živio i sa kojima je ubijen.

 

Barbara Hren je 1992. godine ostala bez svog prvog sina – Ivana, koji je poginuo početkom agresije na Bosnu i Hercegovinu.

 

Prije tačno godinu dana Barbara Hren je posljednji put sklopila oči i krenula na posljednji počinak. Na putovanje koje će je ujediniti sa sinovima – Bosancima i Hercegovcima.

 

Počivaj u miru Barbara…

Istočna Bosna