Print this page
03
April

U Janji u Atik džamiji počela manifestacija 'Dani vakufa u BiH'

Published in Istočna Bosna

U Janji je također na više od 30 duluma poljoprivrednog zemljišta zasađeno tri tone sjemenskog krompira koji je finansirala Vakufska direkcija

 

Mevludom i hatma-dovom vakifima Bosne i Hercegovine u Atik džamiji u Janji sinoć je počela manifestacija "Dani vakufa u Bosni i Hercegovini".

Muftija tuzlanski Vahid Fazlović ukazao je na važnost manifestacije Dana vakufa, kao i bosanskih vakifa koji su utjecali i na život muslimana i njihovu sudbinu, te da je veliko djelo ostaviti vakuf, ali se on mora čuvati i razvijati.

U Janji je također na više od 30 duluma poljoprivrednog zemljišta zasađeno tri tone sjemenskog krompira koji je finansirala Vakufska direkcija, a zasad je posjetila delegacija Vakufske direkcije predvođena direktorom Senaidom Zajimovićem.

Medžlis Islamske zajednice Janja, podsjetio je Zajimović, jedan od primjera dobrog korištenja vakufske imovine i parcele zasijane krompirom su samo dio površina koje uspješno eksploatišu.

Na taj način, kazao je, finansira se Medžlis a istovremeno i povratnicima pruža prilika za sezonsko zapošljavanje. Kompletan plasman prinosa od usjeva je već dogovoren.

- Želja nam je bila da pokažemo koliko je važno kultivisati vakufsku zemlju kao trajno dobro koje su nam u amanet ostavili naši slavni prethodnici – kazao je Zajimović.

Poručio je da Vakufska direkcija vrši zasad raznih povrtnih kultura pa i voća širom Bosne i Hercegovine u više od 26 medžlisa na nekoliko desetina hektara vakufskog zemljišta, a cilj je ekonomsko jačanje medžlisa IZ a isto tako i ekonomsko jačanje Bošnjaka u bh.entitetu Republika srpska.

Manifestaciju "Dani vakufa u BiH" organizuje Vakufska direkcija od 2. do 13 aprila ove godine, uz prigodne programske sadržaje koji će biti realizirani u Sarajevu, Zenici, Travniku, Janji, Goraždu, Zavidovićima i Kiseljaku, javlja MINA.