02
April

Višegrad: Svečano obilježena rekonstrukcija Mosta Mehmed-paše Sokolovića

Published in Istočna Bosna

Ambasador Republike Turske u BiH Haldun Koc istakao je da je Most kulturno naslijeđe i Bosne i Hercegovine i Turske, ali i cijelog svijeta te je kazao da se svi trebaju brinuti o njemu za generacije koje dolaze

 
 

Predajom upotrebne dozvole, danas je svečano okončana rekonstrukcija Mosta Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu, koju je finansirala Turska agencija za saradnju i koordinaciju – TIKA.

 

Ambasador Republike Turske u BiH Haldun Koc istakao je da je Most kulturno naslijeđe i Bosne i Hercegovine i Turske, ali i cijelog svijeta te je kazao da se svi trebaju brinuti o njemu za generacije koje dolaze.

 

Pojasnio je da Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS-a uručilo dozvolu Općini Višegrad čime je okončana rekonstrukcija tog vrlo značajnog spomenika.

 

Naglasio je da je TIKA do sada učestvovala u finansiranju više od 850 projekata u različitim oblastima kao što su rekonstrukcija kulturnih spomenika, poljoprivrede, zdravstva, obrazovanja, čime je doprinijela ekonomskoj stabilizaciji BiH. Također je naglasio i turistički potencijal Višegrada, ističući da je Most zanimljiv svim posjetiocima, te je izrazio zadovoljstvo što će Most biti na turističkoj mapi još dugi niz godina.

 

Koordinator TIKA-e za BiH Omer Faruk Alimci podsjetio je da je Most 2007. godine uvršten na Listu svjetske baštine UNESCO-a te da je Protokol o restauraciji Mosta potpisan 2010. godine.

 

Istakao je da su u okviru restauracije mosta ojačani temelji, koji su usljed gradnje dvije hidrocentrale oslabljeni, da je postavljen kameni pločnik te da su sve precizne radnje uspješno završene.

 

Naglasio je da je TIKA u potpunosti finansirala restauraciju u vrijednosti od pet miliona eura.

 

Ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS-a Srebrenka Golić i načelnik Općine Višegrad Mladen Đurević zahvalili su Vladi Turske i TIKA-i na uloženom novcu na restauraciji Mosta, kao i svima koji su učestvovali u dobivanju upotrebne dozvole.

 

Most Mehmed-paše Sokolovića, koji je izgrađen u periodu od 1571. do 1577. godine spada među remek djela mostogradnje iz osmanskog perioda. Most Mehmed Paše Sokolovića je upisan na UNESCO Listu svjetske baštine na 31. sjednici Komiteta za svjetsku baštinu, održanoj od 23. juna do 2. jula 2007 u Christchurchu, Novi Zeland.

 

Radovi na obnovi Mosta preko Drine, na istočnoj granici Bosne i Hercegovine, trajali su tri godine, a njihova vrijednost se procjenjuje na skoro deset miliona konvertibilnih maraka.

 

Most je postao svjetski poznat i zahvaljujući romanu "Na Drini ćuprija" za koji je bh. pisac Ivo Andrić 1961. godine nagrađen Nobelovom nagradom za književnost.

 

Most Mehmed-paše Sokolovića je u 20. stoljeću dobio i svoje krvave obrise. Tokom Drugog svjetskog rata, ali i tokom agresije na BiH 90-tih godina prošlog stoljeća, Bošnjaci su ubijani na tom mostu i bacani u Drinu, što potvrđuje i činjenica da su prilikom povlačenja vode iz jezera Perućac pronađeni posmrtni ostaci nekoliko stotina osoba.

 

Izvor:   Fena

Istočna Bosna