31
Mart

Šesnaesta godišnjica prve dženaze: "Bilo je teško tad kao i sad, i još taj osjećaj ne prolazi"

Published in Istočna Bosna

U Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari danas je učenjem Fatihe, polaganjem cvijeća i tevhidom obilježena 16. godišnjica prve dženaze i ukopa prvih identificiranih žrtava genocida, javlja Anadolu Agency (AA).

potocari 2

 

Na spomen obilježje cvijeće su položili i počast žrtvama odali predstavnici Memorijalnog centra Potočari, udruženja preživjelih žrtava genocida, član predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džafetović, potpredsjednik entiteta Republika Srpska Ramiz Salkić, te predsjednik Skupštine općine Srebrenica Nedib Smajić, zamjenik načelnika općine Srebrenica Hamdija Fejzić, kao i mnogobrojni građani iz cijele Bosne i Hercegovine.

 

3p

 

“Važno je istaći da su tokom 2003. godine u Memorijalnom centru Potočari obavljene tri dženaze. Prva dženaza je obavljena 31. marta, kada je ukopano 600 žrtava genocida. Druga dženaza je bila 11. jula kada je ukopano 282 žrtve, i treća dženaza je bila 20. septembra 2003. godine kada je ukopano 107 osoba. Tokom te 2003. godine ukopano je 989 žrtava genocida.Tada je zvanično otvoren Memorijalni centar Potočari, a otovorio ga je bivši američki predsjednik Bil Klinton”, kazao je Mersed Smajlović, direktor Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari koji dodaje da je do danas ukopano 6610 žrtava genocida.

 

 

Podsjetio je da je do sada održano ukupno 18 dženaza.

 

“Ove godine 11. jula će biti održana 19. dženaza, za koju se uveliko pripremamo. Mi još uvijek tragamo za našima voljenima. Proces identifikacija se odvija otežano”, rekao je Smajlović.

 

Član predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović je u obraćanju prisutnima rekao da je obaveza svih da se borimo za istinu i pravdu.

 

2p

 

P5

 

“Mi se danas sjećamo i odajemo poštovanje šehidima Bosne i Hercegovine koji su na današnji dan prije 16 godina ukopani ovdje. Odajemo poštovanje i sjećamo se svih žrtava genocida u Bosni i Hercegovini i ovdje u Srebrenici. Mi nikada ne smijemo i nećemo zaboraviti ono što se dogodilo Bosni i Hercegovini i našem narodu u periodu agresije. Uvijek ćemo se podsjećati i odavati poštovanje jer je to civilizirani odnos prema žrtvama. Civilizirano je sjećati se, odavati poštovanje, učiti mlađe generacije o onome što se dešavalo u Bosni i Hercegovini. Nama ništa ni manje ni više ne treba osim istine. Nije civilizirano i nije civilizacijski osporavati genocid kojeg je utvrdio Međunarodni sud pravde. NIje civilizacijski negirati genocid i glorificirati zločince. Pozivam sve one koji se necivilizirano odnose prema ovom pitanju da se suoče sa činjenicama. Mi još uvijek tragamo za žrtvama. Mi moramo da gradimo našu zemlju, multietničku, na kojoj svi imaju jednaka prava. Povratnici su heroji reintegracije Bosne i Hercegovine”, rekao je Džaferović.

 

 

Avdo Sandžić je prije 16 godina u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari ukopao svog brata Husu.

 

“Moj brat Huso je pronađen u grobnici u mjestu Burnice. On je pronađen u vojnoj vreći, imao je sat na ruci. Njegovo tijelo je bilo kompletno, a ustrijeljen je u glavu. Prvo kopanje koje je bilo ovdje tad je ukopan i moj brat. Bilo je teško tad kao i sad, i još taj osjećaj ne prolazi, ali eto znam gdje mu je mezar”, kazao je Sandžić.

Asmira Tabaković je danas u Memorijalni centar Srebrenica – Potočari došla sa svoje troje djece, da prouče Fatihu njenom bratu i ocu.

 

“Svog brata sam ukopala 2003. godine, i tuga nikad ne može proći. Teško je to. Zvao se Safet i ubijen je kada je imao 24 godine, iza njega je ostalo dvoje djece. Tijelo je bilo kompletno, njegovo tijelo je pronađeno kompletno. Strijeljan je u Kravici”, kazala je Asmira koja je 2012. godine ukopala i oca u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari.

 

 
 
 

 

Last modified on nedjelja, 31 Mart 2019 21:45

Istočna Bosna