27
Mart

Zvornik: Salkić posjetio Emmausov Dnevni centar, čije usluge koristi 80 djece

Published in Istočna Bosna

Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, posjetio je Emmausov Dnevni centar u Zvorniku, čije usluge koristi 80 djece  

 
 

Ramiz Salkić, potpredsjednik bh. entiteta RS, danas je, 27. marta 2019. godine, posjetio Dnevni centar u Zvorniku, kojeg je prije tri godine pokrenula humanitarna organizacija Međunarodni forum solidarnosti – Emmaus.

 

Radi se o centru edukativno-zabavnog karaktera, namijenjenog za djecu iz lokalne zajednice uzrasta od četiri do 14 godina, čije je usluge do sada koristilo preko 150 djece.

 

Pored redovnih aktivnosti i radionica, korisnici centra nastupaju na dječijim festivalima i različitim svečanim akademijama, a posjećuju umjetničke izložbe, predstave, različite manifestacije, te organizuju izlete i ekskurzije.

 

 

Za polaznike Dnevnog centra, čije usluge trenutno koristi oko 80 djece, organizovana je i folklorna sekcija. Boravak u Centru je besplatan za svu djecu, što je, kako su kazali rukovodioci centra, velika podrška ljudima koji su se vratili u poslijeratni Zvornik, a nisu našli zaposlenje i ne mogu plaćati djeci boravak u obdaništu.

 

Potpredsjednik Salkić se danas družio sa korisnicima centra, te razgovarao sa Elmom Mustajbašić, rukovodiocem MFS-Emmaus Ureda u Zvorniku i Subhijom Ibrahimović, socijalnom radnicom u centru.

 

- Rad ovog dnevnog centra je pozitivan primjer obnavljanja života u ovom dijelu Bosne i Hercegovine. Ovakvi projekti imaju veliku ulogu u obrazovanju naše djece, ali i njihovom upoznavanju s tradicionalnim i kulturnim vrijednostima. Ovakav način rada sa djecom nedostaje u mnogim sredinama i naše opredjeljenje je da ovaj segment unaprijedimo u narednom periodu. Tu nam je potrebna velika podrška.

 

Smatram da lokalna, ali i šira zajednica mora podržati rad ovog centra, ali i inicirati da se slični projekti realizuju i u drugim sredinama. U današnjem vremenu je neizmjerno važno ulaganje u obrazovanje djece na ovom prostoru, ali i u aktivnosti u oblastima kulture i društvenog života, kazao je potpredsjednik Salkić.

 

Ib.com

Istočna Bosna