10
Mart

ŠVICARSKO-BOSANSKA FIRMA „Agroideja“ planira proizvodnju zdrave hrane u Ustikolini

Published in Istočna Bosna

 

Riječ je o poljoprivrednom zemljištu i pratećoj infrastrukturi nekadašnjeg rasadnika u Ustikolin

 

Ustikolina panorama

 

Švicarsko-bosanska firma „Agroideja“ danas je uvedena u posjed poljoprivrednog zemljišta u Ustikolini, općina Foča u FBiH, a nakon što je prije nekoliko dana potpisala ugovor o zakupu sa Ministarstvom privrede Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde.

Riječ je o poljoprivrednom zemljištu i pratećoj infrastrukturi nekadašnjeg rasadnika u Ustikolini.

Po riječima resornog ministra Anesa Salmana, potpisivanju ugovora prethodilo je između ostalog i pribavljanje potrebnih saglasnosti lokalne zajednice.

– “Agroideja” je ponudila najvišu cijenu po metru kvadratnom za poljoprivredno zemljište u Ustikolini a radi se o 12 hektara. Ugovor je zaključen na 10 godina za namjene predviđene Zakonom o poljoprivrednom zemljištu u Federaciji BiH. Prije svega, računamo da će ovdje doći do razvoja poljoprivrede i to u segmentima ratarstva, stočarstva, jagodičastog voća i drugog – pojasnio je Salman.

Grupa “Agroideja” je švicarsko-bosanska firma registrovana prije 18 mjeseci u oblasti poljoprivredne proizvodnje i ruralnog razvoja. Uz pokretanje proizvodnje voća i povrća, stočarske proizvodnje te preradu mlijeka u regiji, u planu imaju i povezivanje s lokalnim poljoprivrednicima.

– Naš cilj je da ostvarimo komunikaciju s proizvođačima na ovom području i organizujemo proizvodnju voća i povrća za kupce te eventualno otkup kravljeg i kozijeg mlijeka. Primarni cilj je da nešto pokrenemo i iskoristimo mogućnosti ovog područja za proizvodnju zdrave hrane za domaće i strano tržište – naglasio je Hemo Jusović, direktor grupe “Agroideja”.

Načelnik Općine Foča u FBiH Zijad Kunovac ističe da dosadašnji pokušaji na ovom gazdinstvu nažalost nisu urodili plodom.

– Iskrena je namjera svih nas bila da na ovom prostoru stvorimo jednu zaista kvalitetnu poljoprivrednu zonu koja bi otvorila mogućnost i kooperantima iz naše lokalne zajednice. Nadam se da je “Agroideja” ozbiljna a za sada su to pokazali i vjerujem da će ispuniti biznis plan koji su prezentovali nama i općinskom vijeću – kazao je Kunovac.

“Agroideja” planira do kraja godine najveći dio zakupljenog zemljišta pretvoriti u zasade jagode, trešnje, jabuke, šljive i drugih vrsta voća i povrća za kojima vlada potražnja na tržištu.

Istočna Bosna