Print this page
09
Mart

Atak na suživot u BiH: U Višegradu sutra postrojavanje pripadnika Ravnogorskog pokreta

Published in Istočna Bosna
Atak na suživot u BiH: U Višegradu sutra postrojavanje pripadnika Ravnogorskog pokreta
Postrojavanje četnika Višegradu
O tome su pripadnike i simpatizere obavijestili iz Ravnogorskog pokreta Višegrad koji potpisuje organizaciju uprkos brojnim upozorenjima i osudama koje prate ovakva okupljanja. 

Obrazložili su i razloge pomjeranja datuma obilježavanja.

"13. mart ove godine spada u prvu nedjelju velikog Vaskršnjeg posta u nedelji u kojoj nema služenja hrane i parastosa, pa je organizacioni odbor sa sveštenstvom donio odluku da ove godine obilježavanje bude 10.marta na godišnjicu hapšenja đenerala Dragoljuba Draže Mihailovića", saopćili su.

Postrojavanje pripadnika Ravnogorskog pokreta planirano je u 10 sati na Trgu palih boraca u Višegradu, a program će se nastaviti i u Draževini, uz pomen parastos, polaganje cvijeća na spomeniku Draže Mihailovića i svečani govor "duhovnika pokreta", što su činili i prethodnih godina uz nezaobilaznu četničku ikonografiju i odore koje podsjećaju na devedesete godine prošlog stoljeća kada su, pripadnici paravojnih formacija u Višegradu počinili stravične zločine.

Okupljanje ravnogoraca već godinama se neometano odvija i uz prećutnu saglasnost nadležnih institucija RS-a, bez obzira na činjenicu da su, sljedbenici ideje Draže Mihailovića, počinili zločine nad više od 3.000 ljudi u ovom gradu, spaljivali ljude u živim lomačama u Pionirskoj i Bikavcu, zlostavljali i ubijali u brojnim logorima poput Uzamnice, te silovali i ubijali u zloglasnoj višegradskoj banji "Vilina vlas".

U posljednjih nekoliko godina okupljanja ravnogorskog četničkog pokreta u Višegradu su sve brojnija, a slike parade četnika gradskim trgom u Višegradu, slave ratnom zločincu Draži Mihailoviću i njegovoj ideologiji, te okupljanje u Undruljama kod spomenika i Draževini, ne šalju ohrabrujuće poruke, posebno povratnicima bošnjačke nacionalnosti kojih je u Višegradu sve manje, te smatraju kako je ovo još jedan od načina da se zastraše.

Nakon svega što su preživjeli, okupljanja Ravnogorskog četničkog pokreta ne ulijevaju povjerenje u suživot, posebno povratnicima u Dobrunskoj Rijeci koji žive na samoj raskrnici prema Užicu, kuda prolaze ravnogorci na povratku, te povratnicima koji su u blizini manastira i mjesta gdje se nalazi spomenik ratnom zločincu.
 
Klix.ba