16
Februar

Ramović: Usvajanje budžeta Grada Goražda očekujemo u martu

Published in Istočna Bosna

Bili bismo najsretniji da je budžet usvojen u decembru jer svi projekti čekaju

Budžet Grada Goražda za 2019. godinu povučen je sa dnevnog reda posljednje sjednice Gradskog vijeća te su do njegovog konačnog usvajanja na čekanju projekti i drugi izdaci predviđeni budžetom, prenosi Fena.

Gradonačelnik Goražda Muhamed Ramović pojasnio je Feni da je budžet povučen sa dnevnog reda sjednice kako bi se napravile korekcije u finansiranju vrtića “SOS Kinderdorf” koji prelazi u nadležnost gradskog vrtića “Sunce”. Naglašava da je potrebno planirati manji iznos od prvobitno predviđenog s obzirom na to da se “SOS Kinderdorf” ne finansira iz gradskog budžeta u prva tri mjeseca.

– Bili bismo najsretniji da je budžet usvojen u decembru jer svi projekti čekaju, zatim programi uređenja grada i prigradskih naselja, putevi i svi drugi izdaci planirani budžetom poput boračkih udruženja, udruženja sa posebnim potrebama, raspisivanje konkursa za stipendije, sport, kulturu. Ništa ne možemo raditi dok budžet ne bude usvojen, osim u obimu koji predviđa Odluka o privremenom finansiranju. Nažalost, sve će kasniti ali drugačije ne može – kazao je Ramović.

Dodao je da su potpisani ugovori samo sa studentima koji su redovno upisali narednu akademsku godinu i ostvarili pravo na nastavak stipendiranja, ali da će sve ostalo sačekati konačno usvajanje budžeta.

– Polovinom marta predlažemo novu projekciju budžeta i tada bi se on trebao i usvojiti, jer mislim da nema ni jedan razlog da ne bude usvojen. Budžet je na prošloj sjednici predložen u iznosu od oko 10.400.000 KM i sada ćemo umanjiti iznos planiran za “SOS Kinderdorf”. Mislim da je budžet rađen na realnim osnovama, ako imamo u vidu da našim javnim ustanovama izdvajamo oko dva miliona KM, to je budžet koji možemo više od 90 posto izvršiti. Podsjećanja radi, izvršenje budžeta za 2018. godinu bilo je više od 90 posto. Kada bi tome dodali i sredstva koja stoje po strani i čekaju implementaciju, izvršenje bi bilo više od 100 posto – naveo je gradonačelnik Goražda.

Istočna Bosna