28
Januar

U Srebrenici pokrenuta proizvodnja Klas rahatlokuma, deset ljudi zaposleno

Published in Istočna Bosna

Svečanim presijecanjem vrpce, bosanskohercegovačka prehrambena industrija Klas d.d. Sarajevo, pokrenula je proizvodnju rahatlokuma u Srebrenici.
Dugo planirani poslovni potez konačno je realiziran, a posao je dobilo 10 Srebreničana.

"Strateški plan Holdinga je da Klas, kao i ostale članice koje su u našem sastavu, pospješuju poslovanje, uviđaju prilike i šire asortiman. S tim u vezi, otvaranje proizvodnog pogona za rahat lokume izvrsna je prilika kako i za nova radna mjesta, tako i za proizvodnju kategorije koja je za Klas rastuća. Projektom i artiklima se obogaćuje proizvodni portfolio Klasa ali i nastavlja graditi snažna domaća tržišna pozicija. S obzirom da je riječ o specifičnim proizvodima koji su proistekli iz tradicije domaće gastronomske kulture, ne sumnjam da će ovaj projekat biti jedan od Klasovih uspješnijih" izjavio je Rusmir Hrvić, predsjednik Uprave AS Holdinga.

Vrijednost projekta iznosi 176.000 KM, a proizvodi pogon se prostire na oko 300 kvadratnih metra. Iz kompanije Klas ističu kako je ovo jedan od značajnijih poslovnih poteza jer je riječ o proizvodima vrhunske kvalitete koji promoviraju bosanskohercegovačku tradiciju na jedan poseban način. Uprava Klasa je posebno ponosna na činjenicu da će ovim projektom osigurati radna mjesta mladim ljudima, tačnije onoj kategoriji koja najviše razmišlja o napuštanju BiH.

"Klas kao društveno odgovorna kompanija, otvaranjem ovog pogona, mladim ljudima pruža priliku da ostanu raditi u svojoj državi omogućavajući im tako bolju egzistenciju i dobre radne uslove. Ponosni smo na činjenicu da imamo 10 novouposlenih koji će svojim znanjem, voljom i trudom doprinjeti kompaniji Klas i raditi na razvoju naših brendova, prvenstveno rahat lokuma. Ovaj projekat će doprinijeti smanjenju nezaposlenosti na području Općine Srebrenica. Mišljenja sam da su radna mjesta ono što je u ovom trenutku najpotrebnije kako Srebrenici tako i cijeloj BiH", istakao je Boris Brković, direktor kompanije Klas.

Klasova podružnica Srebrenica će na tržištu nuditi prepoznatljivu lepezu proizvoda, a planirani asortiman predviđen je da se izrađuje u različitim gramaturama i pakovanjima.

Sredstva za otvaranje pogona prikupljena su kroz saradnju sa Ministarstvom za raseljena lica.

Istočna Bosna