27
Januar

U Memorijalnom centru Potočari obilježen Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta

Published in Istočna Bosna

Čuvanje sjećanja na žrtve holokausta predstavlja civilizacijsku obavezu"

memorijalni centar potocari srebrenica 2

Film “Auschwitz” prikazan je danas u multimedijalnoj sobi Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari povodom obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, piše Fena.

 

Predsjednik Upravnog odbora Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari Nisvet Mujanović kazao je za Fenu da je film prikazan povodom 70. godišnjice holokausta, a govori o stradanjima Jevreja i drugih žrtava nacističkih progona.

– Čuvanje sjećanja na žrtve holokausta predstavlja civilizacijsku obavezu. Pijetet i solidarnost sa žrtvama, te osuda zločinaca i njihovih ideologija predstavlja jedini moralno ispravan stav. Svjedočanstva preživjelih neprestana su opomena, šta se dogodi kada sile zla nadvladaju. Brojna udruženja koja okupljaju preživjele i čuvaju sjećanje na žrtve holokausta, digla su glas u znak solidarnosti sa žrtvama genocida u Srebrenici te pružaju i danas podršku očuvanju istine o genocidu u Srebrenici – kazao je Mujanović.

Dodao je da unatoč presudama međunarodnih sudova, kojima je utvrđena istina o zločinima a zločinci osuđeni, na žalost još uvijek su aktivne revizionističke tendencije koje vrijeđaju žrtve i nasrću na istinu.

– Svjedoci smo negiranja zločina, pa čak i otvorenog glorificiranja osuđenih ratnih zločinaca. To čak dolazi i od pojedinih zvaničnika. Najavljuju se neke komisije, protivne okviru međunarodnog prava i presudama najviših međunarodnih institucija pravde. Potrebno je jedinstvo svih civilizacijskih snaga za efikasno suprotstavljanje revizionističkim nasrtajima. Snaga dobra mora biti jača od sile zla – poručio je Mujanović.

Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta svake godine obilježava se 27. januara na datum oslobođenja najvećeg koncentracionog logora Auschwitz-Birkenau 1945. godine.