09
Januar

Salkić: Laž je ono što se danas obilježava u Banjoj Luci

Published in Istočna Bosna

Obilježavajući deveti januar kao Dan sjećanja na žrtve genocida, grupa Bošnjaka okupila se danas u Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari gdje je odala počast žrtvama genocida, a posjetili su i Memorijalni centar “Veljaci“ u Bratuncu.

rrp1

Organizator današnjeg okupljanja je potpredsjednik RS-a Ramiz Salkić koji je za Fenu izjavio da se 9. januar treba obilježavati na drugačiji način koji će “uvažavati historijske činjenice, a ne uvažavati zločine”.

 

– Naša poruka i poziv svim ljudima dobre volje u BiH, kao i širom svijeta je da se 9. januar obilježava kao Dan sjećanja na sve žrtve zločinačke politike koja je osuđena, i kojoj je presuđeno za udruženi zločinački poduhvat, za teške ratne zločine uključujući zločin genocid nad Bošnjacima zaštićene zone UN-a Srebrenica. Vjerujem da će iz godine u godinu ova aktivnost biti sve masovnija i na više mjesta se obilježavati – istaknuo je Salkić.

 

Poručio je da na ovaj način žele pozvati sve predstavnike vlasti u BiH, te međunarodne zajednice da “ne podliježu pritiscima i ne dozvole da laž pobijedi istinu”.

 

-Laž je ono što se danas obilježava u Banjoj Luci, a istina je da je počinjen zločin u ime tadašnje Srpske Republike BiH na ovim prostorima – rekao je Salkić.

 

Pored memorijalnih centara u Potočarima i Bratuncu, organizirana je i posjeta drugim mjestima na prostoru entiteta RS-a.

rrp2rrp3rrp4

 

IB.com/FENA

Istočna Bosna