08
Januar

SAOPŠTENJE - Samjić i Fejzić: Bošnjaci Srebrenice neće učestvovati u obilježavanju 9. januara

Published in Istočna Bosna

Naglašavaju da, iako je u entitetu Republika Srpska 9. januar neradni dan, Bošnjaci Srebrenice kao i prethodnih godina neće učestvovati ni u kakvom obilježavanju tog datuma

Predsjednik Skupštine opštine Srebrenica Nedib Smajić i zamjenik načelnika Srebrenice Hamdija Fejzić saopćili su danas da za Bošnjake Srebrenice 9. januar, kojeg je Ustavni Sud Bosne i Hercegovine proglasio neustavnim, predstavlja dan kada je počela agresija i genocid u BiH.

Ocjenjuju da je stoga taj dan tužna podsjetnica na sva stradanja, patnje i progone započete tog datuma, a finalizirane genocidom nad Bošnjacima u Srebrenici.

Naglašavaju da, iako je u entitetu Republika Srpska 9. januar neradni dan, Bošnjaci Srebrenice kao i prethodnih godina neće učestvovati ni u kakvom obilježavanju tog datuma niti će to činiti u bliskoj budućnosti.

– Dan entiteta RS trebao bi biti dan nastao na osnovu kompromisa sva tri naroda i dan koji ne vrijeđa ni jednog stanovnika na ovim prostorima, sve dok je suprotno imat ćemo situacije u kojima se danas nalazimo – navodi se u saopćenju kojeg potpisuju Smajić i Fejzić.

Istočna Bosna