29
Decembar

Ponos Srebrenice: Radnička nagrada Pravda i Solidarnost za životno djelo Mehmedu Avdagiću

Published in Istočna Bosna

Prof. dr. Mehmed Avdagić jedan od ključnih ljudi koji su podizali SSSBiH u ratnom i poslijeratnom periodu, čelnik sindikata PPDIVUT je od 1990. , izuzetno zaslužan za rad i aktivnosti Sindikalne škole u Potočarima te publicista i autor niza knjiga i naučnih publikacija iz oblasti sindikalnog djelovanja, uloge sindikata u društvu, ljudskih resursa i poslovnog menadžmenta.

Mehmed Avdagic

Prof. dr. Mehmed Avdagić

 

U istoriju sindikalnog pokreta bit će upisan kao čovjek koji je u jednom danu potpisao 18 kolektivnih ugovora. Avdagić je prvi podržao projekt brenediranja radničkih prava u zoni Zapadnog Balkana / Jugoistočne Evrope kroz oznaku „Kupujmo solidarno – kupujmo od onih koji poštuju prava radnika – ne kupujmo od izrabljivača radnika“.

 

Prof. Avdagić je prvi sindikalist koji je ukazao da tretman radnika na Zapadnom Balkanu vodi ka anarho-sindikalnim pokretima i modulima.

 

Najveći doprinos dao potpisivanju prvog Kolektivnog ugovora za radnike zaposlene u poljoprivredi, prehrani, duhanskoj industriji i vodoprivredi RBiH i jedan je od potpisnika 1990. godine.

 

U ratnim godinama najveći doprinos je dao za prijem ovog Sindikata u punopravno članstvo Svijetskog sindikata IUE ove grane i Evropskog sindikata EFFAT-a, čiji je i danas član.

 

Dao je doprinos u izboru i organizovanju prvog Vijeća uposlenika na prostoru Bosne i Hercegovine izabranom u Goraždu članice Sindikata PPDIVUT BIH.

 

Učestvovao je u pregovaranju i u 2001. godini potpisuje 18 kolektivnih ugovora za jedan dan za radnike zaposlene u kompanijama članicama ovog Sindikata, uz prisustvo velikog broja predstavnika sindikata iz inostranstva, jer se radilo o najvećem broju ikada potpisanih kolektivnih ugovora za jedan dan u bilo kojoj državi u Evropi.

 

Najveći doprinos dao je otvaranju Sindikalne škole koja je svoj rad započela u Sarajevu a kasnije u Potočarima kod Srebrenice, u kojoj se sindikalno obrazuju radnici, kako iz zemlje tako i iz inostranstva.

 

Dobitnik je međunarodnog sindikalnog priznanja 2007. godine od EUROAZIJSKE federacije sindikata za doprinos u osnivanju Euroazijske federacije sindikata, jačanju radničkog pokreta, očuvanju prijateljstva i jačanju solidarnosti.

 

Na VI Kongresu Samostalnog sindikata PPDIVUT BIH u Potočarima, 2017. godine od delegata ovog Kongresa dodjeljena je ZAHVALNICA na doprinosu sveukupnom jačanju radničkog pokreta, prijateljstva i solidarnosti kako u BiH tako i u drugim međunarodnim sindikalnim asocijacijama, kao i druga priznanja od drugih asocijacija i organizacija.

 

Veliki doprinos u istraživanju i naučnom radu o sindikatu dao je kao autor udžbenika: Sindikati BIH i njihova uloga u društvenoj tranziciji, Socijalno-zaštitne funkcije sindikata od 1990. godine, Savremena uloga i funkcije sindikata u ostvarivanju socijalne politike i mnogim naučnim radovima koji su navedeni u prilogu biografije.

Last modified on subota, 29 Decembar 2018 19:50

Istočna Bosna