12
Decembar

Danas se navršava sedam godina od smrti našeg Bracike (VIDEO)

Published in Istočna Bosna

U Kozluku je u prije sedam godina, na današnji dan, preminuo Fadil Banjanović – Bracika, istinski borac za povratak u Podrinje. Bio je delegat u Vijeću naroda Republike Srpske, kao i predsjednik Općinske organizacije SDP-a u Zvorniku.

bracika

Bracika je bio čovjek zvani "Povratak". Tako su ga zvali zbog toga što je prvi krenuo sa ohrabrivanjem i pomaganjem protjeranim Bošnjacima da se vrate na svoja prijeratna ognjišta u Podrinju. 


Jusići, Mahala, Hajvazi, Caparde prva su naselja u koja je Fadil Banjanović još 1996. godine kročio, a za njim i mještani. Dobro je i poznata njegova povratnička parola "Vraćamo se pod šljivu ako treba".Bracika je predvodnik povratka u Podrinje, koji se odvijao i pod motom "Nijedna kuća ko svoja, nijedna rijeka ko Drina". Preminuo je 12. decembra 2011. u 49. godini, a ostat će upamćen i kao jedan od prvih povratnika iz inostranstva u BiH, dok je još divljala agresija na BiH.


- Znate šta – mirišem ja nešto u ovom Dejtonu. Siguran sam da možemo organizirati povratak, barem u ova sela pored ratne linije, sva su prazna. Ne možemo mi čekati ove naše budže i njihove sjednice, nemamo vremena. Ja sam odlučio da se mi sami organizujemo i počnemo vraćati- govorio je Bracika prijateljima neposredno nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma.


Najprije je organiziran povratak u selo Mahala kod Kalesije gdje su bili dočekani puškama i suzavcima policije RS-a, kada je od premlaćivanja podlegao jedan od povratnika, zatim selo Dugi Dio i Jusići na području Zvornika. Onda je povrtak krenuo redom u sela i gradove odakle su otjerani Bošnjaci i Hrvati 1992. Godine, piše Faktor.


Pod nazivom "Čovjek zvani povratak" o Fadilu Banjanoviću snimljen je i dokumentarni film.


Zbog svoje humanosti više puta je nagrađivan. Bio je poštovana politička ličnost kako u RS-u tako i u FBiH te u cijeloj državi. Više puta je bio prisutan i na prijemima kod predsjednika Republike BiH Alije Izetbegovića koji ga je i više puta nagradio za uspješno realiziran povratak u Podrinje.


Bio je počasni građanin Kozluka.

 




IB.com/Hayat / Foto: Arhiv

Last modified on srijeda, 12 Decembar 2018 22:14

Istočna Bosna