25
Novembar

OBILJEŽENA 570. GODIŠNJICA TURHAN EMIN BEGOVE DŽAMIJE U USTIKOLINI

Published in Istočna Bosna

U organizaciji Muftijstva goraždanskog, u prisustvu brojnih vjernika i zvanica iz BiH i inostranstva, danas je u Općini Foča u Federaciji BiH obillježena 570. godišnjica Turhan Emin begove džamije u Ustikolini, najstarije džamije u BiH i jedne od najstarijih na Balkanu.

Dzamija Ustikolina

Uz mevludski program u izvedbi hora Fakulteta islamskih nauka iz Sarajeva te hatma dovu pred dušu osnivača džamije, prvi put uručeno je i posebno priznanje, povelja Turhan Emin bega „Kapija hajra“ koju je ustanovilo muftijstvo goraždansko, a koja će se ubuduće dodjeljivati fizičkim i pravnim licima koji doprinose posebno razvitku i poboljšanju ugleda države BiH u različitim oblastima.

 

Direktoru Generalne direkcije vakufa Republike Turske dr. Adnanu Ertemu povelju je uručio reisu-l-ulema IZ u BiH Husein ef. Kavazović.

 

- Zaista smo sretni da nas je u ovolikom broju danas ovdje u ovoj džamiji koja je vjerovatno temelj svim džamijama u BiH. Prije 570 godina, rahmet mu duši, Turhan Emin beg je postavio temelje možemo slobodno kazati, našem bosanskom ummetu. Veoma sam sretan što smo se okupili u ovolikom broju, posebno sam sretan što su danas ovdje vrh IZ, naše muftije, imami, predsjednik Sabora IZ. Ono što nas posebno čini sretnim, s nama su ovdje naša braća iz Republike Turske, te nama uvijek drage zemlje koja nas podsjeća i na naše duhovne korijene od kako je Sultan Fatih došao u ove krajeve i njegovi derviši, imami i muftije, i sve ono što je, možemo mi bosanski muslimani kazati donijelo nam najveću vrijednost, a to je šehadet - kazao je reis Kavazović koji je prethodno sa ostalim gostima posjetio gradilište Aladže i Carevu džamiju u Foči.

 

Podsjetio je na važnost obnove džamije bez obzira na broj povratnika, ističući da je veoma važno da se historijske džamije koje su postojale na ovim prostorima, obnove radi pamćenja nas u BiH.

 

Očekivanja su da će radovi na obnovi Aladže koje finansira Generalna direkcija vakufa Republike Turske biti završeni do maja naredne godine kada bi ona trebala biti i otvorena.

 

Tokom svečanosti u Turhan Emin begovoj džamiji u Ustikolini sa Generalnom direkcijom vakifa R Turske potpisani su protokoli o obnovi Arnaudija džamije u Rogatici, Dugalića džamije u Nevesinju te izgradnji višenamjenskog vakufskog objekta u mjestu Han Ploča.

 

U okviru manifestacije "570 godina Turhan Emin begove džamije“ upriličena je i posjeta najstarijem muslimanskom mezarju na Presjeci, nacionalnom spomeniku BiH u kojem se, kako se pretpostavlja, nalazi i mezar Turhan Emin-bega, osnivača najstarije džamije u BiH izgrađene 1448. godine.

 

 

Istočna Bosna