25
Novembar

Potpredsjednik Salkić: Vrijednosti za koje smo se izborili zajedničko bogatstvo svih građana

Published in Istočna Bosna

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić prisustvovao je obilježavanju Dana državnosti Bosne i Hercegovine u Memorijalnom centru Veljaci u Bratuncu i Memorijalnom centru Potočari u Srebrenici.

5bfa9875 7fd8 4b81 b1ca 52980a0a0a7e salkic dadrzavnosti 700x402


-Obilježavanjem Dana državnosti Bosne i Hercegovine u Bratuncu, Srebrenici, Zvorniku, Janji, Doboju, Prijedoru i drugim mjestima u ovom entitetu, mi iskazujemo svoje opredjeljenje da nastavljamo borbu za cjelovitu i demokratsku zemlju ravnopravnih građana na svakom pedlju njene teritorije. Sve dok se u ovim mjestima bude obilježavao Dan državnosti, naša domovina će imati budućnost, jer svojim prisustvom danas na Drini svjedočimo da je Bosna i Hercegovina zemlja svih nas na cijeloj njenoj teritoriji. Zbog toga, ova kategorija stanovništva u budućnosti mora biti u fokusu i podržana kroz ekonomske, kulturne i obrazovne projekte - poručio je tom prilikom Salkić.

 

Kako je istakao, "mi želimo onakvu zemlju, kakvu su naši sugrađani svih nacionalnosti utemeljili prije 75 godina na zasjedanju ZAVNOBIH-a".

 

-Smatramo da su vrijednosti za koje smo se izborili 25. novembra 1943. godine zajedničko bogatstvo svih građana ove zemlje, jer antifašizam danas u ovom zemlji, ali i u svijetu, nema alternativu. Iskreno se nadam da će i ostali građani u budućnosti ovaj datum obilježavati, osjećati svojim i njegovati ono za što su se naši preci borili tokom hiljadugodišnje historije ove zemlje - rekao je Salkić.

 

On se prisjetio i riječi rahmetli Alije Izetbegovića koji je prilikom dodjele nagrade u Americi kazao: "A to što mi nazivamo Bosnom nije samo parče zemlje na Balkanu. Za mnoge od nas Bosna je ideja. To je vjera da ljudi različitih religija, nacija i kulturnih tradicija mogu živjeti zajedno".

 

-Ovakvu mi zemlju želimo, jer prošlost nas uči, da drugačije ne može. No, i danas smo svjedoci da razne politike pokušavaju srušiti ideju Bosne i Hercegovine, zemlje svih građana. Mi ćemo se tome suprotstaviti i mi ćemo ustrajati. Ustrajat ćemo i zbog naših šehida u Podrinju i širom naše domovine, ali i zbog naše djece i budućih generacija - poručio je u svojim obraćanjima potpredsjednik Salkić, saopćeno je iz kabineta potpredsjednika RS-a.

 

IB.com/ FENA

Last modified on srijeda, 28 Novembar 2018 11:03

Istočna Bosna