19
Novembar

Akcija udruženja 'Seka' u Goraždu ' Bez svađe je slađe'

Published in Istočna Bosna

Udruženje žena „Seka“ Goražde u saradnji sa volonterima, učenicima osnovnih škola, obilježilo je 19. novembar – Međunarodni dan prevencije nasilja nad djecom te 20. novembar – Svjetski dan djeteta.


Kroz kampanju „Bez svađe je slađe“ ukazano je na važnost prevencije i podizanja svijesti o nasilju, ali i posljedicama koje svaki oblik nasilja može da ostavi na dijete.

 

Aktivisti i volonteri udruženja „Seka“ dijelili su letke sa porukom „Ne nasilju nad djecom i između djece“ te sa građanima razgovarali o oblicima nasilja nad djecom, njegovim uzrocima i posljedicama. I ovom prilikom je poseban akcenat dat na potrebu svakodnevnog poticanja na razgovor o prevenciji nasilja, posebno među vršnjacima, ali i u porodici.

 

Irnes Bezdrob, učenik OŠ „ Fahrudin Fahro Baščelija“ kaže kako zna da ima i vršnjačkog nasilja, verbalnog posebno.

 

- Ja mislim da je danas najprisutnije nasilje putem interneta, na društvenim mrežama. Naši vršnjaci ne paze šta pišu u porukama i statusima, pa znaju da uvrijede jedni druge. Takođe i sami smo izloženi opasnostima koje se kriju na internetu. I zato i o tome roditelji treba više da brinu, kada i kako djeca koriste internet i koje stranice posjećuju - kaže Irnes.

 

Stručna saradnica za rad sa djecom i mladima u Udruženju „Seka“ Amina Sarajlić smatra da su nasilje nad djecom i vršnjačko nasilje teme o kojima se treba svakodnevno razgovarati i poduzimati preventivne aktivnosti.

 

„ Udruženje „ SEKA“ to već godinama radi u saradnji sa našim partnerima jer cijenimo da je takav pristup jedini opravdan i može donijeti rezultate. Dakle, takvim svakodnevnim i upornim djelovanjem možemo podizati svijest kod stanovništva da su svi oblici nasilja, a posebno nasilja nad djecom naša zajednička briga i problem, a prevencija tog nasilja društvena obaveza. "Seka" i ove aktivnosti realizuje potpuno transparentno nastojeći da sa mladima budemo promotori i zastupnici akcija koje će i u ovoj oblasti donijeti pozitivne pomake“ - ističe Sarajlić.

IB.com / FENA

Istočna Bosna