04
Novembar

BOŠNJAČKA DJECA IZ KONJEVIĆ POLJA I VRBANJACA NI OVE GODINE NE IDU NA NASTAVU U MATIČNE ŠKOLE

Published in Istočna Bosna
 
Djeca Faktor
 
Bošnjačka djeca iz Konjević Polja i Vrbanjaca u RS-u zbog nemogućnosti da izučavaju nacionalnu grupu predmeta, te da uče na bosanskom jeziku, već šestu godinu zaredom su prinuđeni da idu na instruktivnu nastavu u improvizirane prostore u sklopu Islamske zajednice u BiH. Tako djeca iz Konjević Polja i ove godine idu na edukativnu nastavu u Novu Kasabu, a osnovci iz Vrbanjaca u prostorije Medžlisa Islamske zajednice Kotor-Varoš.
 
 
Riješiti finansiranje rada nastavnika u Novoj Kasabi 
 
 
- Sve je isto kao i prije šest godina, možda još i gore. Našoj djeci se ne dozvoljava da u matičnoj školi "Petar Kočić" uče na bosanskom jeziku. Ona i ove godine idu na edukativnu nastavu u Novu Kasabu. Dobra vijest je da ove godine imamo više djece, njih 125-ero. Ovom prilikom želim reći kako bi bilo ogromno olakšanje porodicama i nastavnicima da se riješi finansiranje rada nastavnika - govori za Faktor Muhizin Omerović, jedan od roditelja djece iz Konjević Polja.
 
 
Objašnjava da njihovoj djeci predaju nastavnici iz Sarajeva, tačnije Osnovne škole "Malta".
 
 
- Jednom broju nastavnika se još od prije dvije godine duguje ukupno 27.600 KM i još nismo uspjeli da nađemo sredstva i isplatimo taj dug. To nam je veliko opterećenje. Nadamo se da će Kanton Sarajevo riješiti problem finansiranja na najbolji način - rekao nam je Omerović.
 
 
Podsjećamo, Osnovni sud u Srebrenici je prošle godine u novembru donio odluku u korist roditelja i djece iz Konjević Polja u slučaju ostvarivanja prava na nazivanje maternjeg jezika bosanskim. Međutim, od tada se ništa nije promijenilo na terenu.
 
 
Jedan broj nastavnika Osnovne škole "Prvi mart" Jelah već šestu godinu drži nastavu učenicima iz Vrbanjaca u improviziranom prostoru Medžlisa IZ Kotor-Varoš.
 
 
- Ove godine gore imamo 60 učenika, manje nego prije pet-šest godina kada ih je bilo oko 80. Mlađi svijet odlazi vani. Ustav, statuti, dječije konvencije, sve je protiv ovog što se radi bošnjačkoj djeci u Republici Srpskoj. Dolazili su u improvozirane prostorije i inspektori, htjeli zabraniti nastavu, prijetili kaznama, ali nisu mogli ništa. Na kraju su i sami postali svjesni da nema smisla to što se radi djeci - priča nam Esad Garić, direktor OŠ "Prvi mart" Jelah.
 
 
Dodaje kako je za inspektore imao nekoliko pitanja.
 
 
Zašto se ovo radi roditeljima, djeci? 
 
 
- Pitao sam ih: "Postoji li država na ovom bijelom svijetu gdje manjinski narod odlučuje kojim će jezikom govoriti većinski narod!?" Rekao sam: "Vi hoćete ovdje nama Bošnjacima, koji smo ovdje većinski narod, da donosite pravila? I da smo manjinski to se ne smije raditi. Kao, ja ne znam kojim jezikom govorim, a oni to znaju za nas?! Zašto ovo radite djeci, roditeljima, svima nama?", upitao sam ih - ispričao nam je Garić.
 
 
Na kraju se osvrnuo na finansiranju rada nastavnika s djecom iz Vrbanjaca.
 
 
- To je kod nas od prvog dana regulisano, ali nije kod djece u Konjević Polju. Kod nas troškove, u vezi s nastavnicima, snosi Federalno ministarstvo izbjeglih i raseljenih i Ministarstvo obrazovanja i nauke FBiH - govori nam Garić.
 
 
 
(Hayat/Foto: Faktor)

Istočna Bosna