30
Oktobar

U Domu zdravlja Srebrenica puštena u rad nova laboratorija

Published in Istočna Bosna

Projekt ima za cilj pružanje kvalitetnijih i jeftinijih usluga Doma zdravlja građanima Srebrenice i ostvarivanje zdravstvene njege

 

U srebreničkom Domu zdravlja danas je zvanično u rad puštena novoopremljena laboratorija, a u njenoj sanaciji i opremanju su učestvovali Rotary klub Srebrenica, Općina Srebrenica, Rotary District 1910 (Austrija) i Dom zdravlja Srebrenica.

 

Koordinator ovog projekta Nedeljko Simić kaže da je nova laboratorija rezultat zajedničkog djelovanja rotary klubova Srebrenice i Klosterneuburga koji su osigurali potrebnu participaciju za kandidovanje projekta. Prikupljeno je ukupno 125.490 dolara, a u finansiranju je učestvovala i Opština Srebrenica iznosom od 50.000 KM.

 

DODATNE ANALIZE


Izvršena je potpuna sanacija prostorija laboratorije Doma zdravlja Srebrenica, nabavljen nov laboratorijski namještaj, automatizovana laboratorijska oprema i izvršena obuka laboratorijskog osoblja za rad na aparatima.

 

Pored toga, za sve isporučene aparate nabavljeni su potrebni reagensi za narednih 12 mjeseci.

 

– Projekt ima za cilj pružanje kvalitetnijih i jeftinijih usluga Doma zdravlja građanima Srebrenice i ostvarivanje zdravstvene njege. Instaliranjem opreme i obukom laboranata, uvedeno je dodatnih 15 analiza koje se dosad nisu radile u Domu zdravlja Srebrenica, s tendencijom uspostavljanja dodatnih – istakao je Simić.

 

Ismail Sadaak iz autrijskog Rotary kluba naglašava da je ovaj klub poznat po tome da se bavi projektima koji su održivi.

 

GRUJIČIĆ I SMAJIĆ


-Ako nešto počnemo, onda radimo na tome. U ovom slučaju smo sarađivali zajedno s lokalnom zajednicom. Imali smo konkretnu pomoć i podršku od načelnika i općine – rekao je Sadaak.

 

Otvaranju laboratorije prisustvovali su načelnik Općine Srebrenica Mladen Grujičić i predsjednik Skupštine Općine Srebrenica Nedib Smajić.

 

– Ovim projektom naš grad je dobio kompletnu laboratoriju što je od koristi građanima. Oni koji budu u potrebi imaće brzu uslugu – rekao je načelnik Grujičić.

 

Rortary klub Srebrenica nedavno je osigurao sredstva i za sanaciji krova Doma zdravlja, postavljanju novih oluka, termoizolacione fasade te saniranju unutrašnjeg grijnog sistema.

 

Autor: Fena