25
Oktobar

Ćatić: Odluka Gradskog vijeća Novog Pazara važna za sve majke Srebrenice

Published in Istočna Bosna

Gradsko vijeće Novog Pazara donijelo je odluku da plato Kulturnog centra u tom gradu dobije ime po nedavno preminuloj predsjednici Udruženja “Majke Srebrenice” Hatidži Mehmedović.

 

Predsjednica Udruženja “Žene Srebrenice“ Hajra Ćatić kazala je Feni da je dirnuta ovom gestom i ujedno izražava zahvalnost Gradskom vijeću Novog Pazara i gradonačelniku Nihatu Biševcu koji su pokrenuli ovu incijativu.

– Njihov gest za nas je mnogo važan, za sve majke i čitavu BiH. Rahmetli Hatidža Mehmedović je bila snažna žena. Imala je snagu da druge tješi, iako je izgubila dva maloljetna sina i nikoga svog bližeg nije imala. Borila se za istinu i pravdu, jednostavno posebna žena – kazala je Ćatić koja će u subotu, povodom imenovanja platoa u Novom Pazaru po Hatidži Mehmedović, prisustvovati svečanoj ceremoniji u tom gradu zajedno s drugim majkama Srebrenice.

 

Grad Novi Pazar ovim činom, kako su rekli, ukazuje počast za hrabrost i borbu za istinu predsjednici Udruženja “Majke Srebrenice”, poručivši da je “naša obaveza da se sjećamo nje i svih nevinih žrtava Srebrenice”.

Govoreći o procesu ekshumacije i identifikacije posmrtnih ostataka nestalih, Ćatić ističe kako porodice nisu zadovoljne tim procesom te da nakon 23 godine mnoge od njih nisu pronašle posmrtne ostatke svojih najmilijih.

– Porodice su ogorčene, a mnoge su majke umrle i nisu dočekale da ukopaju svoje najmilije. Za više od hiljade osoba s područja Srebrenice se traga. Od kada je labaratorija prebačena iz Tuzle u Haški tribunal izgubili smo nadu. Osjećam da nikad neću doći do posmrtnih ostataka svog sina, a živim za taj dan da ukopam svoje dijete – zaključila je Ćatić.

IB.com/Fena