07
Septembar

Alivuković: Tri miliona KM investirano u Srebrenicu, pregovori oko sportske dvorane i proizvodnje mesa i mlijeka

Published in Istočna Bosna

Nermin Alivuković, zamjenik načelnika Srebrenice, izjavio je da je u proteklih 18 mjeseci, otkako se on nalazi na ovoj poziciji, investirano ukupno tri miliona maraka na područje opštine Srebrenica.

nermin alivukovic

Kako je naveo, zajedno sa Alijom Tabakovićem, predsjednikom Skupštine opštine Srebrenica, a uz veliku podršku Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, Vlade Federacije BiH, Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica, Vlade Kantona, općina iz Federacije BiH, te drugih domaćih i međunarodnih organizacija uspjeli su da realiziraju ili dogovore realizaciju preko tri miliona KM.

 

-Radi se o realizaciji infrastrukturnih projekata u povratničkim naseljima, projektima obnove i rekonstrukcije stambenih jedinica za povratnike, projektima održivog povratka, samozapošljavanja i zapošljavanja u maloj privredi. U pregovorima smo i oko potpisivanja sporazuma sa organizacijama iz Turske koje bi trebale, pored dogovorene Sportske dvorane/Aqua parka finansirati i druge infrastrukture projekte, kazao je Alivuković.

 

Naglasio je da je sa organizacijom SCI (UAE) započeta priprema projekta proizvodnje mesa i mlijeka, odnosno uzgoja tovnih junadi i proširenja postojećih farmi muznih krava.

 

-Zahvaljujući projektu koji je apliciran kod italijanske kooperacije u narednoj sedmici biće isporučena 3 traktora za udruženja poljoprivrednih proizvođača i zemljoradničku zadrugu.

 

-Uskoro se očekuje potpisivanje Protokola o saradnji sa Vladom Kantona Sarajevo, kojim će opština Srebrenica imati dugoročniju finansijsku, ali i svaku drugu podršku u daljem razvoju i oporavku, naglasio je zamjenik načelnika.