04
Septembar

Djeca iz Konjević Polja i ove godine nastavu će pohađati u Edukativnom centru

Published in Istočna Bosna
 

Stotinjak učenika iz Konjević-Polja krenulo je i ove školske godine (peta zaredom) na instruktivnu nastavu u Novu Kasabu, koja se odvija u objektu Rijaseta islamske zajednice. Znanje tim učenicima prenose nastavnici iz Kantona Sarajeva.

 

Nastavu pohađaju učenici iz Konjević Polja, iz Osnovne škole ‘Petar Kočić’ iz Kravice, koja nije ispoštovala odluku Općinskog suda u Srebrenici za nacionalnu grupu predmeta i za Bosanski jezik.

Instruktivnu nastavu u Edukativnom centru Nova Kasaba pohađa oko 140 učenika, a ima zahtjeva za upis još učenika.

– Nažalost, zbog ograničenog prostora mi to ne možemo. Tu je 17 profesora iz Kantona Sarajevo i 140 učenika od prvog do devetog razreda. Instruktivna nastava se realizira po federalnom nastavnom programu, a svi učenici su upisani u OŠ ‘Malta’ Sarajevo -kazala je Nihada Čolić iz Ministarstva obrazovanja Kantona Sarajevo. . Dodaje da je 120 učenika završilo prethodnu školsku godinu.

Osnovni sud u Srebrenici donio je u novembru 2017. godine odluku u korist roditelja i djece iz KonjevićPolja. Sud je u cijelosti prihvatio tužbeni zahtjev te time, između ostalog, dao pravo učenicima kao i njihovim roditeljima da svoj maternji jezik nazovu bosanski jezik, da se u procesu obrazovanja koriste nastavnim udžbenicima na bosanskom jeziku.

NTV.ba