05
August

Tokoljaci kod Srebrenice: Sjećanje na 169 ubijenih civila

Published in Istočna Bosna

U novoizgrađenoj džamiji u Tokoljacima, tridesetak kilometara od Srebrenice, danas je obilježena godišnjica stradanja 122 civilne žrtve Tokoljaka i 47 susjednog sela Rulovci, koji su tokom minulog rata ubijeni u svom selu.

 

www

 

Veliki broj Tokoljačana i Rulovčana, iz BiH i svijeta, došli su da na spomen-obilježju pored džamije prouče Fatihu i odaju počast svojim najmilijim. Prema njihovom kazivanju, mnogi mještani ova dva sela ubijani su u kućama, koje su kasnije spaljene. Za mnogim tijelima još se traga, a za ove zločine ni nakon 26 godina niko nije procesusiran, niti je podignuta optužnica.

 

wwww

 

Prije podne-namaza u mjesnoj džamiji srebrenički imami Admir ef. Hodžić Iz Osmača, Ibro ef. Mehmedović iz Osata, mjesne hadžije, predvođeni predsjednikom Medžlisa Islamske zajednice Srebrenica Farukom ef. Hasanovićem, proučili su Jasin i Fatihu za sve žrtve.

ww

Na spomen-ploči su imena Enisa i Saliha, sinova Šefike i Idriza Mustafić. Njihova majka Šefika kaže da je Enis pronađen i 2005. godine ukopan u Memorijalnom centru Potočari, dok se za Salihovim posmrtnim ostacima još traga.

AVAZ