08
Juli

Sve spremno za 11. juli: Iskopani mezari za 35 žrtava srebreničkog genocida

Published in Istočna Bosna
 

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari danas je završeno kopanje mezara u koje će biti spušteni posmrtni ostaci 35 novoidentifikovanih žrtava genocida u Srebrenici, koje će biti ukopane na kolektivnoj dženazi 11. jula ove godine.

 
 
FOTO: ANADOLIJA
 
 
 
 
 

Nermin Alivuković, predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 23. godišnjice genocida, rekao je za AA da je sve spremno za obilježavanje godišnjice genocida nad Bošnjacima "SZ UN-a Srebrenica" iz jula 1995. godine.

 

"Što se tiče priprema za obilježavanje 23. godišnjice genocida nad Bošnjacima 'SZ UN-a Srebrenica', mogu reći da su one privedene kraju. Iskopano je 35 kabura. Sve ostale pripreme oko parking prostora upravo se finaliziraju tako da spremno dočekujemo 11. juli i prihvat svih gostiju koji nam budu dolazili ovdje", istakao je Alivuković.

 

Obavijestio je sve, koji dolaze 11. jula u Potočare, kako bi prisustvovali dženazi srebreničkim žrtvama, da su obezbijedili dovoljan broj parking prostora za autobuse i putnička vozila. Alivuković je pojasnio da je parking besplatan i da ne nasijedaju na ponude za parkiranje na ulazu u Potočare iz pravca Bratunca, koji se plaća.

 

"Ovih dana, kada obilježavamo 23. godišnjicu genocida suočeni smo i s pričama i nametanjima da prestanemo govoriti o genocidu i o 11. julu, da smo kao dosadili s tom pričom i da trebamo pričati o nekim drugim stvarima. Ja poručujem da dok je živih porodica onih koji su ubijeni u srebreničkom genocidu ta priča neće prestati", poručio je Alivuković.

 

Govorio je i o programu obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici.

 

"Razdvojili smo komemoraciju od vjerskog dijela programa. Komemoracija 11. jula počinje u 11 sati. Nikome nismo posebno slali pozivnice. Tu će biti predstavnici svih nivoa vlasti u BiH, ambasadori i njihovi zamjenici. Još uvijek nemamo potvrdu da će neko od zemalja regije tako i Evrope i svijeta prisustvovati komemoraciji, ali imamo još četiri dana. Političkih govora neće biti 11. jula", pojasnio je Alivuković.

 

Kako je kazao, i ove godine očekuju između 20.000 i 30.000 gostiju na obilježavanju godišnjice genocida u Srebrenici koje će odati počast nevino stradalim žrtvama.

 

Alivuković je podsjetio da je jutros krenuo i Marš mira iz pravca Nezuka prema Potočarima u kojem učestvuje više od 6.000 ljudi.

1000 153105857820180708 2 31340464 35422631

"Ove godine će prvi put imati priliku da prođu i trasom dugom oko 17 kilometara, dakle, od Kameničkog brda do Buljima, identičnom trasom kojom su Srebreničani u julu '95. pred vojskom i policijom RS-a bježali prema Nezuku, tuzlanskoj slobodnoj teritoriji", rekao je Alivuković.

 

Na toj trasi, istakao je, još uvijek postoje određeni lični predmeti Srebreničana koji su se kretali tim dijelom puta u julu '95.

 

Za kolektivnu dženazu u Potočarima 11. jula ove godine do sada su spremni posmrtni ostaci 35 osoba.

 

U Podrinje identifikacionom centru u Tuzli nalazi se skoro 170 identificiranih žrtava, ali uglavnom zbog nekompletnosti posmrtnih ostataka porodice se još nisu odlučile za ukop.

 

U mezarju Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari dosad je smiraj pronašlo 6.575 žrtava genocida, a traga se za još oko hiljadu.